Portret/ Miruna Panaite: „La pian îmi exprim sentimentele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miruna Panaite
Miruna Panaite

A obţinut până acum 18 premii. Cel mai important este trofeul la Concursul Naţional „Carl Czerny“. A învăţat singură să cânte la chitară şi se relaxează desenând portrete.

La cinci ani şi jumătate, educatoarea i-a descoperit Mirunei calităţile muzicale şi a îndrumat-o spre Liceul de Artă „Victor Brauner“. „Părinţii mei m-au dus la o lecţie de pian şi la una de vioară. Am ales pianul pentru că mi-a plăcut de prima dată“, îşi aminteşte Miruna.

A început intens studiul pianului sub îndrumarea profesoarei Raluca Nica, iar la scurt timp a câştigat premiul III la Concursul Naţional „Carl Czerny“.

„Când am aflat am fost foarte supărată. Aveam senzaţia că dacă nu iau premiul I nu sunt bună. Acum realizez că nu-i chiar aşa“, povesteşte eleva.

Premii naţionale şi internaţionale

Din clasa I şi până în prezent, Miruna a câştigat an de an premii la concursurile naţionale de pian. S-a remarcat la Concursul „Carl Czerny“, unde a obţinut de trei ori consecutiv locul I, iar anul acesta fost desemnată câştigătoarea marelui premiu. „Distincţia mă ambiţionează să particip şi la alte concursuri şi să obţin aceleaşi rezultate“, spune artista.

În palmaresul Mirunei sunt trecute şi premiile III, II sau I de la concursurile „Primăvara muzicală“, „Pro-piano“, sau „Mozart“.

O altă reuşită a micuţei artiste este şi premiul I câştigat în Franţa la Concursul „Simone Delbert Fevrier“. „Fiecare premiu este foarte important pentru mine pentru că reprezintă rodul muncii mele“, explică ea.

Visul ei este să studieze la o facultate peste hotare şi să concerteze pe marile scene ale lumii.

Desenul şi chitara, pasiuni secundare

Studiul la pian îi ocupă foarte mult timp, dar Miruna îşi găseşte momente de relaxare pentru alte două pasiuni.

Din clasa a VI-a a început să deseneze. Realizează portrete sau peisaje în creion, iar în viitor îi surâde ideea să-şi expună lucrările. „Când desenez mă liniştesc, îmi vin ideile pur şi simplu“, completează fetiţa. 

Chitara este un alt instrument muzical care o interesează. „Mi-am dorit de mult o chitară şi mi-au dăruit-o părinţii. Am învăţat să cânt după filmuleţele de pe youtube“, mai povesteşte ea. Cântă de fiecare dată când are timp la chitară melodii rock, iar piesa ei favorită este „Come as you are“ a trupei Nirvana. „La chitară studiez pur şi simplu din plăcere, pianul însă este instrumentul care mă ajută să-mi exprim sentimentele“, concluzionează Miruna.

Profil

Născută: 25 ianuarie 1996, Piatra Neamţ.
Studii: Este elevă în clasa a VII-a la Liceul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ.
Familie: Are o soră mai mare.

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp studiezi pentru a ajunge la performanţă?   
La şcoală stau şase ore, iar acasă studiez trei-patru ore zilnic la pian. În weekend, repet până când sunt mulţumită că nu am pierdut ziua degeaba. Satisfacţiile vin imediat ce câştig un premiu. 

La ce competiţii intenţionezi să iei marele premiu?
Mi-ar plăcea mult să câştig un premiu la Concursul „Jeunesses“ de la Bucureşti. Este un concurs foarte important pentru mine. De asemenea, aş vrea să obţin premii cât mai bune la toate concursurile la care particip.

Ce-i place
Mirunei îi face plăcere să deseneze în creion portrete sau peisaje, adoră muzica rock şi cântă adesea la chitară. „Apreciez oamenii sinceri, comunicativi şi înţelegători. De asemenea, îmi place să cânt vocal, să mă plimb, să mă întâlnesc cu prietenii şi iubesc culoarea roz“, spune artista.

Ce nu-i place
Nu agreează persoanele mincinoase sau irascibile. Detestă să se trezească devreme şi atunci când este frig afară. Nu-i place să şteargă praful, nu mănâncă ciuperci şi îi displace plictiseala.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite