Portret/ Manuela Chirilă îmbogăţeşte universul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuela Chirilă
Manuela Chirilă

Pietreanca este de 14 ani bibliotecar şi se implică în organizarea de activităţi şi proiecte cu cei mici. În ultima vreme, îşi dedică timpul liber consilierii copiilor cu autism.

Manuela Chirilă a schimbat cinci locuri de muncă până şi-a găsit adevărata vocaţie, cea de bibliotecar. Imediat după finalizarea studiilor, în 1988, a lucrat ca inginer de investiţii la un trust de construcţii din Focşani.

Mai apoi, timp de un an, a fost profesor de specialitate la Liceul Energetic din Piatra Neamţ şi alţi trei ani a activat ca inginer la o firmă care producea materiale de construcţie. „Ingineria mi-a ordonat mintea şi m-a ajutat să lucrez cu oamenii“, povesteşte pietreanca.

Programe şi acte caritabile

În perioada 1994 - 1996 a fost suplinitor în învăţământul preşcolar la Piatra Neamţ, iar pentru o scurtă perioadă a fost director administrativ la unul dintre cotidianele din judeţ.

„Experienţa la clasă m-a făcut să realizez cât de mult înseamnă copiii pentru mine şi că vreau să fie cât mai mult în preajma mea“, a adăugat Manuela Chirilă. Începând cu toamna lui 1996, în urma unui concurs, a obţinut postul de bibliotecar la Secţia de Împrumut Carte pentru Copii, unde-şi desfăşoară activitatea şi astăzi.

La iniţiativa ei a fost lansat proiectul „Poveşti interactive“, care le propune copiilor să modifice comportamentul personajelor şi desfăşurarea acţiunii unei poveşti. Cu ajutorul acestui program, atât părinţii, cât şi dascălii îşi cunosc mai bine micuţii, iar copiii îşi manifestă mai uşor trăirile.

Din 1998, Manuela este şeful Secţiei de Împrumut Carte pentru Copii şi organizează concursuri şi activităţi caritabile. De exemplu, de doi ani, în preajma Sărbătorilor, aici, se derulează programul „Dăruind vei fi mai bun“. „Colectăm cărţi şi jucării în stare bună, pe care le dăruim copiilor sărmani din Neamţ“, precizează bibliotecara.

În calitate de şef al secţiei pentru copii, Manuela a încheiat un parteneriat cu Centrul de Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca“. Astfel, copiii cu dizabilităţi sunt implicaţi periodic în activităţile desfăşurate la bibliotecile din judeţ pentru ca aceştia să poată socializa.

În sprijinul copiilor autişti

În 2008, Manuela Chirilă a urmat timp de şase luni cursuri de pregătire pentru consilierea copiilor autişti la Fundaţia Univers Plus din Piatra Neamţ. „Am aflat de aceste cursuri de la o cunoştinţă. Mi s-a părut interesant să-i cunosc mai bine pe copiii autişti şi să învăţ să-i ajut“, adaugă Manuela.

În timpul liber, pietreanca a lucrat, prin intermediul fundaţiei, cu 11 copii autişti şi consideră că acest lucru a ajutat-o să-şi descopere personalitatea.

Profil
Născută. 23 mai 1963, Piatra Neamţ.
Studii. Institutul Politehnic Iaşi, Master în Psihologie la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Familie. Divorţată, are o fată.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vă impresionează cel mai mult la copiii autişti?
Cel mai mult mă impresionează modul în care încearcă şi reuşesc să-şi exteriorizeze trăirile. Copiii autişti sunt priviţi diferit de societate, dar noi suntem cei care uneori avem de învăţat de la ei. Faptul că aş putea să-i ajut a constituit pentru mine o adevărată provocare.  
Ce reprezintă cei 14 ani de activitate la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu“?
Anii la bibliotecă reprezintă o perioadă cu foarte multe descoperiri pentru mine ca persoană şi pentru universul meu profesional. Mi-a plăcut că pot să pun în practică experienţele profesionale dobândite anterior.     

Ce-i place
Manuela îi apreciază pe oamenii care au coloană vertebrală. În timpul liber merge în excursii şi face drumeţii în natură. „Îmi place să învăţ lucruri noi, să citesc şi să mă informez. Iubesc ideea de voluntariat“, spune bibliotecara.

Ce nu-i place
Îi detestă pe oamenii care provoacă suferinţă celor din jur şi mai ales copiilor. „Nu-mi place când observ că oamenii sunt tentaţi să renunţe la principiile pe care altădată le considerau valabile“, completează Manuela Chirilă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite