Portret/ Lidia Istrate îmbină artele marţiale cu poezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta a obţinut zeci de diplome şi medalii la competiţiile de karate. Se pregăteşte să-şi publice versurile.

Lidia Istrate şi-a îndreptat prima dată paşii spre sport în clasa a II-a. După ce a încercat să facă tenis de câmp şi volei, dorinţa de a face sport a dus-o spre artele marţiale. „La început eram singura fată la karate şi mi se părea un pic ciudat, mă simţeam exclusă. În scurt timp, m-am adaptat şi mi-am dat seama că sportul acesta este o artă“, povesteşte adolescenta. Sub îndrumarea lui Ionuţ Ştefănescu, pietreanca activează deja de şase ani ca sportivă la Clubul Ronin din Piatra Neamţ.

Zeci de premii la concursuri 

„Senseiul meu este un om deosebit, datorită lui am reuşit să mă descopăr. Pentru acest lucru şi nu numai, îl admir“, adaugă Lidia. De trei ori pe săptămână, pietreanca se antrenează două ore pentru o bună condiţie fizică, dar şi pentru participarea la competiţii. Primul concurs la care Lidia a fost prezentă s-a derulat în 2004, la Cupa Ronin, unde a obţinut locul II la kata şi locul I la kumite.

„Am avut şi eşecuri, însă după munca depusă aşteptam să fiu şi premiată“, îşi aminteşte sportiva. Au urmat alte câteva zeci de competiţii desfăşurate la Arad, Timişoara, Oradea sau Deva.

Premiile de care se declară mulţumită sunt la Competiţia Naţională de Karate în 2008 unde s-a clasat pe locurile II şi III, iar în 2009 a reuşit performanţa să urce pe locurile II şi I la kumite şi kata. „Prima dată când am obţinut o medalie şi am urcat pe podium m-am simţit fericită şi mândră de performanţa mea“, adaugă campioana.

Pentru că este susţinută de familie şi iubeşte acest sport, Lidia şi-a propus să continue activitatea sportivă la karate chiar şi în timpul studenţiei. Adolescenta are drept obiectiv să obţină centura neagră şi să se impună în competiţiile de karate organizate la nivel european sau mondial. 

Pasionată de poezie

Pe lângă faptul că o mare parte a timpului liber îl dedică sportului pe care îl practică în calitate de profesionist, Lidia se dedică şi studiului cu mare interes. Eleva se pregăteşte pentru admiterea la liceu, dorindu-şi să urmeze Colegiul Naţional de Informatică.
Atunci când se simte relaxată alege să scrie poezii. Face acest lucru din clasa a VII-a, când a fost îndrumată spre literatură de bunicul ei şi spune că prin poezie „îmi golesc sufletul şi simt că am atins punctul culminant al existenţei mele“.

A scris deja sute de poezii cu teme legate de sentimente, stări şi trăiri interioare. „Aş vrea ca cei care citesc versurile mele să poată să-şi elibereze sufletul şi să se identifice cu ceea ce scriu“, completează eleva.

Profil
Născută. 6 mai 1995, Piatra Neamţ.
Studii. Este elevă clasa a VIII-a la Şcoala nr. 5 din Piatra Neamţ.
Familie. Singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ai ales, ca fată, să faci karate?  
În copilărie am încercat să fac mai multe sporturi, dar niciunul nu s-a lipit de mine. Am văzut un afiş cu înscrieri la karate la intrarea în sala de sport a şcolii unde învăţ şi am considerat că mi-ar prinde bine o schimbare. La început am mers la karate pentru sănătate şi o bună condiţie fizică, dar mai apoi mi-am dat seama că acest sport mi-a intrat în sânge şi a devenit un mod de viaţă. 
Ce carieră ţi-ai propus să urmezi? 
Mi-ar plăcea foarte mult să urmez cursuri de psihologie şi să-mi deschid un cabinet ca psiholog. Cel mai mult îmi doresc să lucrez în străinătate şi sper să reuşesc.

Ce-i place
Lidiei îi place foarte mult să citească atunci când are timp liber. Lecturile ei preferate sunt cele psihologice şi poliţiste. O altă plăcere a adolescentei este cea de a-şi pune gândurile în versuri şi uneori în proză. „Agreez oamenii care sunt sinceri. Îmi place să-mi găsesc prieteni care să mă înţeleagă“, mai spune pietreanca.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii care sunt prefăcuţi şi care şi-au făcut un obicei din a spune minciuni. De asemenea, detestă să piardă timpul, să simtă că nu are niciun rost şi urăşte eşecurile. „Nu-mi place să experimentez mâncăruri noi“, a mai spus fata.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite