Portret/ Claudia Nistor a condus şcoala pentru o zi, la 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevă fruntaşă la Şcoala „Daniela Cuciuc“, adolescenta a luat premiul I în fiecare an de studiu. A avut numai medii de 10, iar prezenţa la olimpiade a devenit o obişnuinţă.

Claudia Nistor a început cu întrecerile şcolare încă din anii de gimnaziu. Prima olimpiadă din viaţa ei a fost în clasa a IV-a, la cultură civică, unde a obţinut locul I pe judeţ.

„În fiecare an am fost prezentă la olimpiada de română şi chiar şi la matematică“, povesteşte eleva. În clasa a VI-a a descoperit fizica şi a participat la un concurs judeţean, unde a luat menţiune. De asemenea, a avut rezultate deosebite şi la biologie şi chimie.

„Stau foarte bine cu memoria şi învăţ mai bine de jumătate în clasă“, îşi dezvăluie secretul Claudia. Cel mai important premiu obţinut la o competiţie şcolară este locul I la nivel naţional la un concurs de heraldică, ştiinţa care se ocupă cu studiul stemelor. „Deoarece era ceva nou am considerat că trebuie să aflu mai multe“,  îşi aminteşte adolescenta. Pentru notă maximă, Claudia studiază două sau trei ore acasă, iar în rest este atentă în clasă. „Uneori este obositor, dar nu mi se pare greu să învăţ“, recunoaşte eleva.

Proiecte pentru şcoala ei

De curând, Claudia a fost numită de conducerea şcolii „director pentru o zi“. Acest lucru s-a datorat rezultatelor de excepţie dobândite pe parcursul celor opt ani de studiu ai adolescentei. „Colegii m-au felicitat şi cred că mulţi dintre ei şi-ar fi dorit să fie în locul meu“, mai spune eleva de clasa a VIII-a. În ziua în care a fost desemnată director, Claudia a venit cu propuneri pentru şcoală şi pentru colegii ei.

„Am convocat o şedinţă şi am prezentat propunerile mele: amenajarea unui spaţiu verde în curtea şcolii şi acordarea de premii celor mai fideli cititori de la biblioteca şcolii“, a arătat pietreanca ce a făcut în calitate de director. Un alt proiect iniţiat de adolescentă s-a desfăşurat în pauza mare, când toţi elevii au ieşit în curtea şcolii pentru zece minute de aerobic. „A fost o experienţă frumoasă, dar în acelaşi timp cred că este o meserie grea“, a concluzionat eleva.

Pasionată de fotografie

Chiar dacă acordă timp îndelung studiului, Claudia are pasiuni ca orice alt copil de vârsta ei. Este îndrăgostită de fotografie şi de poezie. A scris prima poezie în clasa a VI-a şi a trimis periodic versuri la revista şcolii. Arta fotografică a descoperit-o în urmă cu un an.

„Am învăţat tehnicile de fotografiere şi de editare de pe internet“, povesteşte ea. Cele mai multe poze le-a făcut frăţiorului ei mai mic şi în natură. „Am făcut sute de fotografii, dar îmi doresc ca totul să rămână la stadiul de pasiune“, mai spune Claudia. Când are timp, ea realizează colaje de fotografii. Pentru viitor însă, şi-a făcut planuri pentru o carieră de medic pediatru. 

Profil
Născută. 30 decembrie 1994, Piatra Neamţ.
Studii. Clasa a VIII-a, Şcoala „Daniela Cuciuc“.
Familie. Are un frate mai mic.

Întrebări şi răspunsuri
Cum a fost ca director la Şcoala „Daniela Cuciuc“?
A fost o zi frumoasă. Am aflat mai multe despre ce înseamnă să fii director şi mi-am dat seama cât este de greu să coordonezi o şcoală. Am fost aleasă datorită rezultatelor şcolare pe care le-am obţinut. A fost o surpriză totală pentru mine când am aflat că voi ocazia să conduc unitatea. 
La ce te-ai gândit pentru viitorul tău?
Pentru admitere vreau să mă pregătesc pentru Colegiul Naţional de Informatică. Pentru viitor însă, îmi doresc să devin medic pediatru. Îmi plac foarte mult copiii şi dacă nu o să fiu medic aş vrea să am o meserie în care să mă pot implica în activitatea celor mici.

Ce-i place
Claudiei îi place să asculte muzică veche şi melodii indiene. Urmăreşte cu interes filme indiene şi coreene. „Îmi place să dansez şi să mă plimb cu rolele, fac asta destul de des. De asemenea, prefer să-mi petrec timpul cu frăţiorul meu mai mic“, spune adolescenta. Apreciază oamenii deschişi şi pe cei cu simţul umorului.

Ce nu-i place
Detestă să spele vase, considerând asta un adevărat coşmar. „Nu-mi place deloc violenţa, nici măcar în filme. Nu mănânc spanac, carne de miel, alune şi stafide“, mai spune Claudia. Nu agreează persoanele ascunse şi cele care nu-şi ţin promisiunile.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite