Porcul de Crăciun s-a mutat din obor la mica publicitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crescătorii de porci fac vânzare cu ajutorul anunţurilor din ziare
Crescătorii de porci fac vânzare cu ajutorul anunţurilor din ziare

Crescătorii dau anunţuri în ziar fiindcă autorizaţia şi chiria la piaţă sunt scumpe. Kilogramul de porc viu se vinde cu opt lei, iar animalele sunt tăiate de regulă în faţa clientului. La mare căutare este şi carnea de iepure, care este de cinci ori mai scumpă.

Ziarele cu anunţuri sunt pline în aceste zile de ofertele crescătorilor de animale, care se tem să nu rămână cu porcii în coteţ după Sărbători. Fiindcă nu-şi permit să plătească o autorizaţie şi chiria pentru un stand în pieţele din oraş, cu o investiţie minimă de trei lei pentru un anunţ, crescătorii îşi vând marfa prin telefon.

Porcul „bio“, la mare căutare

Fermierii primesc în aceste zile zeci de comenzi de la pietrenii care vor porc îngrăşat la ţară, fără aditivi. „Vând porc de carne, crescut cu produse 100% ecologice. Este viu, sănătos, accept orice analiză. Preţuri fără concurenţă“, scria proprietarul unui animal de 150 de kilograme într-un anunţ. Orăşenii spun că achiziţionarea unui porc viu este cea mai bună afacere în perioada Sărbătorilor.

„Un kilogram de carne tranşată costă în piaţă cel puţin 15 lei. Ori, dacă noi cumpărăm un porc viu, ne bucurăm de două ori. Plătim mai puţin şi păstrăm tradiţia prin care toată lumea se adună acasă pentru a tăia porcul“, spunea Mircea Ciobanu.

Animalele, sacrificate în faţa cumpărătorului

Gheorghe Tomescu, din comuna Rediu, a vândut deja cinci porci din cei şapte pe care i-a pus la bătaie la anunţurile din ziar.

„Toţi sunt mari, crescuţi natural, şi m-am gândit că oamenii de la oraş au nevoie de carne. Nu îmi fac griji că o să rămân cu ceilalţi doi, pentru că pe ăia cinci i-am dat în două zile“, a spus mulţumit nemţeanul.

O altă metodă prin care crescătorii de porci îşi atrag clienţii de la oraş constă în sacrificarea animalelor în faţa noului proprietar. „Pe noi ne sună omul, vine şi vede animalul, iar dacă îi place îl aducem tranşat gata sau îl tăiem acasă la cumpărător, ca să vadă cum lucrăm“, adaugă Gheorghe Tomescu.

Carnea de iepure este de cinci ori mai scumpă

Pietrenii cu dare de mână şi cu gusturi rafinate preferă pentru masa de Crăciun friptura de iepure. „Am vândut cam 20 de iepuri în ultimele trei săptămâni. Mulţi dintre cei care i-au cumpărat au zis că îi fac friptură de Sărbători. Carnea este o delicatesă, iar eu am iepuri de rasă. Un iepure la 10 kilograme îl dau cu cel puţin 400 de lei“, a spus mulţumit de afacerea sa Ion Verşeniuc, din comuna Agapia.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite