Poliţiştii vânează hoţii de lemne cu elicopterul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii au survolat ieri judeţele Neamţ, Suceava şi Maramureş în căutare de braconieri silvici

Poliţia Română a pus gând rău nemţenilor, sucevenilor şi maramureşenilor care taie ilegal pădurile şi a demarat ieri o acţiune amplă de monitorizare a fenomenului, care va dura până la finalul acestei săptămâni. Acţiunea nu a fost anunţată la nivel local, iar zonele vizate nu au fost dezvăluite. Echipe mixte, formate din poliţişti şi silvicultori, acţionează în judeţele Neamţ, Maramureş şi Suceava, fiind coordonate  din aer de un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Acţiune de la centru, secretă în judeţe

„Ofiţerii Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Ispectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi poliţiştii cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale privind regimul silvic din Suceava, Maramureş şi Neamţ desfăşoară o amplă acţiune pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate“, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei.

În cadrul demersului angajaţilor IGPR vor fi efectuate controale în fondul forestier, la ocoale silvice de stat şi private, precum şi la 11 depozite şi instalaţii de material lemnos, în vederea verificării legalităţii exploatării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos, mai precizează reprezentanţii IGPR. În judeţul Suceava, au fost survolate ieri zonele Vatra Dornei, Cârlibaba şi Ciocăneşti. Acţiunea celor de la IGPR pare să fie justificată, mai ales că, în ultima perioadă, cazurile de braconaj silvic au fost la ordinea zilei mai ales în judeţul Neamţ.

Pe 21 septembrie, poliţiştii nemţeni au acţionat în zona bazarului din comuna Cordun şi au aplicat şapte sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 8.961 de lei, patru dintre amenzi fiind acordate pentru transport de lemne fără acte de provenienţă. „A fost sancţionat, cu amendă în valoare de 2.000 de lei, C. Horia, de 46 de ani, care transporta cu un vehicul 3,04 metri cubi lemn de foc de esenţă fag, fără a deţine documente legale. Aceeaşi amendă a primit-o şi D. Ioan, de 35 de ani, care transporta 2,68 metri cubi lemn de foc de esenţă fag, fără a deţine documente legale“, a precizat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. De la începutul lunii septembrie, alte şapte cazuri de braconaj silvic au fost anchetate de poliţiştii din judeţ.

Hoţi din judeţe vecine

Pe 14 septembrie, trei ieşeni, cu vârste cuprinse între 22 şi 31 de ani, au fost prinşi în flagrant în timp ce tăiau opt arbori (frasin, stejar şi carpen) nemarcaţi, din Ocolul Silvic Horia. Aceştia aveau o înţelegere făcută cu pădurarul, căruia i-au promis câte 250 de lei pentru fiecare copac tăiat. „În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de tăiere fără drept şi furt de arbori, instigare la tăiere şi furt de arbori, abuz în serviciu şi gestiune frauduloasă“, a adăugat Cătălina Bădeanu.

Tot în flagrant au fost prinşi, pe 7 septembrie, doi pietreni (55 de ani, 17 ani) care tăiau patru brazi din pădurea aflată în spatele Ştrandului Tineretului din Piatra Neamţ. Detalii despre verificările făcute în această săptămână vor fi anunţate abia după finalizarea acestora.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite