Neamţ: Ploile pun în pericol culturile de cartofi şi ceapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii fermieri şi grădinarii sunt disperaţi că ploile n-au încetat de două săptămâni, iar munca lor dispare sub ape. „De la atâta apă ceapa începe să putrezească în pământ, iar cartoful se mănează“, a spus Marian Darie în timp ce scoate apa care bălteşte în gospodăria sa din cartierul Ciritei.

Chiar dacă se anunţă încălzirea vremii, acest lucru nu aduce linişte printre cultivatori.


Despăgubiri incerte


„Dacă vine canicula vor fi riscuri ca plantele să fie atacate de dăunători. Deocamdată nu avem probleme decât la culturile de muştar, care au fost afectate de precipitaţii şi vânt puternic“, ne-a declarat Alex Moldoi, directorul tehnic al unei societăţi agricole din judeţ.


Marii agricultori care au cultivat suprafeţe importante din judeţ au avut grijă să-şi asigure culturile şi pentru calamităţi, aşa că nu par să fie foarte afectaţi de apa care bălteşte pe câmpuri. „Asigurarea era obligatorie la depunerea dosarelor pentru înfiinţarea culturilor“, spune Petru Pârlea, directorul APIA Neamţ. Nu acelaşi lucru se poate spune despre micii agricultori care trăiesc din ce produc şi care nu şi-au asigurat culturile împotriva calamităţilor.


„Ei sunt cei mai afectaţi de vremea asta pentru că nu mai este legea calamităţilor. Singura despăgubire care se acordă este numai cu poliţe de asigurare“, ne-a declarat Traian Vararu, şeful Direcţiei Agricole Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite