Neamţ: Piste pentru biciclişti pe străzile cu sens unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zonă va fi amenajată în 2010 pe bulevardul Dacia

Dacă proiectul-pilot va fi acceptat de pietreni, pistele vor fi extinse şi pe alte artere mari din oraş.

Pietrenii care obişnuiesc să circule pe străzile din municipiu cu bicicleta se plâng că nu au la dispoziţie rute speciale, aşa cum există în toate ţările civilizate. „Merg cu teamă că mă agaţă vreun şofer neatent“, spune Mihai Sumănaru, care lucrează în construcţii.

Edilii spun că au pregătit un astfel de proiect şi că prima pistă destinată bicicliştilor va fi pe bulevardul Dacia şi va avea o lungime de aproape un kilometru. Iniţial, pista era inclusă în proiectul pe fonduri europene depus pentru reabilitarea şi modernizarea albiei pârâului Cuiejdi.

Bicicliştii, nevoiţi să se strecoare printre maşini

„Conform noului ghid de finanţare, această componentă nu mai este eligibilă. Am decis să păstrăm însă proiectul cu pista pentru biciclişti, dar trebuie să finanţăm construcţia din bugetul local“, a menţionat Irinel Pascu, coordonatorul proiectului lansat de Primăria Piatra Neamţ.

„Ar fi bine să avem aşa ceva pentru că ne-ar feri de accidente şi de grija maşinilor care trec pe lângă noi“, spune Marian Dragomir, pensionar. Prima pistă pentru biciclişti din oraş va avea o lăţime de 1,9 metri şi va fi  amenajată pe un tronson de 750 de metri, între complexul Pietricica şi podul de peste pârâul Cuiejdi de la Staro. „Pista va fi situată între aleea pietonală şi parcări şi va fi înălţată faţă de nivelul carosabilului, ca să nu fie încălcată de maşinile din parcări“, mai spune Irinel Pascu.

Se aşteaptă reacţii

De la întocmirea studiului de fezabilitate pentru pistă, mai multe străzi din oraş, inclusiv un tronson important al bulevardului Dacia, au fost transformate în artere de circulaţie cu sens unic. „Poate că ar fi bine ca şi pe strada Petru Rareş care face circuitul cu bulevardul Dacia să fie făcută o astfel de pistă specială“, crede maistrul Vasile Dunăreanu.
„Trebuie să verificăm mai întâi utilitatea pistei. Vom extinde proiectul doar dacă pietrenii îl vor primi favorabil“, spune Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamţ.  

Unde mai pot fi amenajate piste:

  • Bulevardul Decebal;
  • Bulevadul Orhei;
  • Bulevardul Traian;
  • Strada Petru Rareş;
  • Strada Ştefan cel Mare;
  • Strada Mihai Eminescu.
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite