Neamţ: Pisicile „aventuriere“, părăsite de pompieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Pisicile „aventuriere“, părăsite de pompieri
Neamţ: Pisicile „aventuriere“, părăsite de pompieri

Şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au decis să nu mai intervină la salvarea felinelor domestice

Pompierii susţin că din cauza dificultăţilor financiare nu-şi mai permit să dea curs solicitărilor pietrenilor care-şi găsesc animalul preferat în copac.

Proprietarii de pisici care rămân blocate în arbori sau diferite locuri din care nu mai reuşesc să iasă nu mai pot apela la pompieri. Aceştia nu mai intervin pentru salvarea felinelor şi animalelor sălbatice.


Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ a adoptat, recent, concepţia specifică de intervenţie, în care se precizează că nu se intervine pentru salvarea felinelor şi a animalelor sălbatice“, a precizat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.


Pisicile nu sunt singure
pe „lista neagră“


Anterior adoptării acestei hotărâri au mai existat intervenţii pentru salvarea pisicilor, în situaţii în care animalul putea deranja liniştea locuitorilor din preajmă.


Până să apară concepţia specifică, interveneam şi la feline, pe considerentul că mieunatul unei pisici blocate într-un arbore putea tulbura liniştea publică“, a mai precizat colonelul Niţică. Conform acestuia, pompierii nu-şi mai pot permite, din cauza bugetului limitat, să intervină decât pentru salvarea unor animale domestice precum vacile sau caii, de care pot depinde stăpânii lor.


În cazul intervenţiei recente, în urma solicitării unor pietreni care au descoperit un şarpe în gospodărie, colonelul Niţică a precizat că a fost avută în vedere salvarea oamenilor, nu a animalului sălbatic.


Totuşi, şarpele capturat în curtea Mariei Aanei, de pe strada Ion Creangă din Piatra Neamţ, la mijlocul lunii august, nu a fost ucis, ci a fost eliberat în natură. Demersul de eliberare a fost complicat de absenţa organizaţiilor care să se ocupe de protecţia animalelor.

Buget de austeritate


Şeful pompierilor nemţeni spune că misiunile de competenţă nu sunt afectate de criza financiară, deşi pompierii au trecut la buget de austeritate. „Am tăiat consumurile de utilităţi sau convorbirile telefonice, dar am păstrat întregi efectivele pentru a nu face rabat de la nicio misiune“, a încheiat colonelul Ioan Niţică.


„Am găsit numai asociaţii de protecţia câinilor şi niciuna care să se poată ocupa de un şarpe. Am apelat la Direcţia Sanitar-Veterinară, care a găzduit temporar şarpele, până la eliberarea lui în natură“, a declarat Ioan Niţică.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite