Neamţ: Pietricica, kilometrul zero peste două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Pietricica, kilometrul zero peste două decenii
Neamţ: Pietricica, kilometrul zero peste două decenii

Pietrenii îşi imaginează că urbea va înconjura complet muntele-simbol

Locuitorii oraşului cred că peste 20 de ani municipiul se va extinde către comuna Girov, iar Dumbrava Roşie va deveni un cartier dezvoltat al oraşului.

Citeşte şi:  Spune-le edililor cum ţi-ar plăcea să arate Piatra Neamţ peste 20 de ani (CAMPANIE)

Viziunea pietrenilor chestionaţi în legătură cu perspectivele de dezvoltare urbanistică ale oraşului în următorii 20 de ani are o imagine comună: „E cam departe să-mi pot da seama cum o să arate oraşul peste 20 de ani, dar cred că va semăna mult cu Braşovul de acum“, spune Maria Grigore, comerciantă la un magazin din cartierul Dărmăneşti.
Ca şi ea, majoritatea pietrenilor cred că muntele Pietricica, unul dintre simbolurile urbei, va fi înconjurat de construcţii şi va deveni, precum Tâmpa la Braşov, zona centrală a oraşului.


Ieşiri blocate spre
Bicaz şi Târgu Neamţ


Depresiunea în care este aşezat municipiul Piatra Neamţ nu permite decât patru ieşiri către vecinătăţi. Două din ele - spre Bicaz, respectiv spre Târgu Neamţ - par blocate pentru o extindere în planul dezvoltării urbanistice.
La «Ursuleţi» nu prea mai e teren de construit, aşa că nu văd cum se mai poate extinde oraşul către Bicaz“, crede tehnicianul Lucian Petraru. Oamenii spun că nici ieşirea spre Târgu Neamţ nu va fi o variantă pentru construcţia de locuinţe deoarece dealurile împiedică extinderea reţelelor de utilităţi (apă, gaz etc.) şi, implicit construcţia sistematizată a unor locuinţe.


Una dintre părerile pietrenilor este că, în următorii 20 de ani anexele Bâtca Doamnei, Văleni şi Vânători ar putea fi căutate pentru construcţia de locuinţe. Deşi fac parte din aria administrativ-teritorială a municipiului Piatra Neamţ, cele trei zone riverane Bistriţei pot stârni interesul dezvoltatorilor imobiliari pentru că sunt ferite de agitaţia urbană. „Aici depinde şi de investiţiile Primăriei pentru că trebuie trase apă, canale, gaze“, e de părere maistrul electrician Gavril Oanea. În opinia locuitorilor din Piatra Neamţ, alte zone de perspectivă pentru extinderea oraşului sunt ieşirile spre Roman (comuna Girov), Bacău (Dumbrava Roşie-Săvineşti) şi chiar cartierul „Speranţa“ de la Izvoare.


„Cumva se va lega cartierul ăsta de oraş că acum pare cam izolat. Şi livezile dinspre Girov cred că vor fi ocupate de case uşor-uşor, iar Dumbrava e deja «lipită» de oraş“, spune pensionarul Vasile Muscalu.

Campanie deschisă cititorilor


În următoarele zile aşteptăm comentariile şi propunerile cititorilor la adresa de e-mail neamt@adevarul.ro sau direct la sediul redacţiei „Adevărul de Seară“: Piatra Neamţ Bulevardul Decebal, bl. H2, Sc. A etaj 1, apt. 6. Sugestiile şi părerile cititorilor seriei de articole din campania „Piatra Neamţ peste 20 de ani“ vor fi postate şi pe site-ul www.adevarul.ro şi vor fi transmise edililor municipiului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite