Pietrenii vor bea apă sfinţită de la robinete (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părintele Iustin Capşa va oficia, pe 6 ianuarie, ceremonialul religios de sfinţire a apelor la Uzina de Apă a municipiului Piatra Neamţ.

De Bobotează, potrivit tradiţiei, mii de nemţeni stau în frig pentru a asista la slujba de sfinţire a apelor. Astfel, încă din Ajunul Bobotezei, în curţile bisericilor sunt scoase butoaie care vor fi umplute cu apa ce va deveni agheasmă după ce preotul va scufunda în ea, în timpul slujbei, crucea şi mănunchiul de busuioc.

Cei care nu ajung la biserică vor avea apă sfinţită la robinete pentru că, în fiecare an, pe 6 ianuarie, Compania Judeţeană Apa Serv organizează un ceremonial religios la Uzina de Apă a oraşului. „Din 2003, de când s-a înfiinţat compania Apa Serv, sfinţirea apelor de la Uzina de Apă, în ziua de Bobotează, se face an de an. Slujba este oficiată de părintele Iustin Capşa, de la Sarata“, a declarat Bianca Gîdioi, purtătorul de cuvânt al Apa Serv.

Copiii anunţă Botezul Domnului
Ritualul de Bobotează începe din Ajun, când preoţii parohi umblă din casă în casă pentru a sfinţi locuinţele. Chiar şi la oraş se păstrează încă tradiţia copiilor care vestesc venirea preotului strigând „chiraleisa“ (Doamne miluieşte-n.r.).

„În ziua de Bobotează voi fi la Uzina de Apă, dar acum, în Ajun, sfinţesc casele enoriaşilor“, a spus părintele Iustin Capşa. Credincioşii spun că agheasma le purifică trupurile şi că o păstrează pentru a o bea în zilele de post sau sărbătoare ori pentru a stropi cu ea mormintele rudelor.

„Agheasma nu se strică“
„La noi preotul a venit încă de pe 3 ianuarie ca să aibă timp să ajungă la toată lumea. Am luat şi de la el agheasmă, dar mă duc şi la biserică în ziua de Bobotează şi stau să iau apă sfinţită. Agheasma nu se strică şi se spune că face bine. Dimineaţa, pe stomacul gol, beau câte o gură şi mă rog la Dumnezeu“, a spus pensionara Viorica Roşu. Unii tineri spun că merg la slujbă numai dacă sunt rugaţi de părinţi să ia apă sfinţită şi că în rest nu ştiu prea multe despre tradiţia botezului apelor.

„Bunica îmi tot spunea să ţin post negru de Bobotează şi să nu-mi spăl hainele nouă zile după slujbă pentru că-i păcat să folosesc apa sfinţită la aşa ceva. Tot ea îmi mai spunea că nu e bine să te cerţi zilele astea şi nici să dai nimic cu împrumut ca să nu alungi belşugul din casă”, a spus informaticianul Roxana Tofan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite