Pietrenii stau la coadă pentru „apa lui Jorj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Izvorul lui Jorj a cucerit până şi copiii din Sarata, care vin să ia apă în PET-uri
Izvorul lui Jorj a cucerit până şi copiii din Sarata, care vin să ia apă în PET-uri

La izvorul din spatele Bisericii Sarata oamenii merg cu încredere pentru că, spun ei, apa este foarte sănătoasă. Mulţi pietreni nu mai beau apă de la robinet pentru că nu o consideră atât de pură ca apa celor două izvoare aflate, diametral opus, la marginea oraşului.

Izvorul aflat în spatele Bisericii Sarata şi-a cucerit de mult timp clienţi dintre pietrenii care locuiesc în zonă, dar şi din alte cartiere ale oraşului.

Izvorul lui Jorj, după cum anunţă o inscripţie pe o placă de marmură, se află la circa 600 de metri de colţul gardului bisericii, în amonte, pe valea pârâului care vine din munte, într-un loc din care nu se mai vede oraşul, ci doar muntele şi pădurea.

Este amenajat de câţiva voluntari inimoşi, care i-au betonat bazinul, i-au pus un acoperiş şi chiar au plantat sălcii pe malul râului. Pe o plăcuţă montată pe trunchiul unui pin din apropiere este scris: „Izvor natural cu apă potabilă, semiplată, conform analizelor de laborator“.

Apa, testată în laborator

Andrada Elena Vulpoi are 10 ani şi spune că de patru ani bea numai apă de la acest izvor. „Locuiesc în apropiere şi vin să iau apă eu sau părinţii mei, de câte ori este nevoie“, a spus Andrada. Ieri a fost o zi aglomerată la izvorul lui Jorj, pentru că de câteva zile, casele din cartier nu au apă la robinet din cauza unor lucrări la reţeaua publică.

Zeci de riverani erau veniţi cu găleţi. La aceeaşi coadă, pietrenii veniţi din alte zone aveu bidoane de plastic. Surorile Maura Titi (49 de ani) şi Viorica Isache (57 de ani) beau apă doar de aici.

„De zeci de ani bem apa aceasta. Este foarte sănătoasă. Ce rost are să cumpărăm apă plată îmbuteliată de la magazin, dacă noi o avem pe aceasta?“, a spus Maura. Conform analizelor periodice pe care le fac inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică, apa este potabilă.

Izvorul de lângă Ştrand

„Apa izvorului a fost verificată prin analize de laborator. Rezultatele examenului chimic şi microbiologic s-au încadrat în normele admise de Ministerul Sănătăţii“, a precizat Mirela Grădinaru, director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică. 

Un alt izvor la care se ajunge mai uşor este amplasat aproape de Ştrandului Municipal, peste râul Bistriţa, în zona cunoscută sub numele Peste Vale. „Apa de la Sarata este însă mai bună decât cea de la Ştrand. Acolo izvorăşte direct din piatră“, a spus Nicolae Paşparugă,  venit cu un rucsac plin cu bidoane.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite