Pietrenii se pregătesc să-şi umple damigenele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrenii îşi pregătesc damigenele pentru vinul din acest an
Pietrenii îşi pregătesc damigenele pentru vinul din acest an

Oamenii spun că preferă vinul făcut în casă, pentru că numai aşa pot fi siguri de calitatea produsului.

Fie că-l prepară la rudele de la ţară şi-l aduc deja îmbuteliat în oraş, fie că zdrobesc boabele în boxele de la blocuri, pietrenii nu se dau înapoi de la aromele licorii lui Bachus. „Îl prepar aşa cum am învăţat din familie şi sunt sigur pe el. Dacă-l iau din comerţ cine ştie cu ce e tratat şi cât ne doare capul după aia", ridică din umeri paznicul Vasile Fermeşanu.

Cei care s-au hotărât să-şi umple damigenele au luat cu asalt piaţa de struguri la final de săptămână pentru a-şi face proviziile de struguri. „Am venit acum să testăm piaţa. Vrem să luăm câteva sute de kilograme că se mărită fata anul viitor şi vrem să avem vin de casă la nuntă. E cam scump, totuşi, că cer între 1,3 şi 1,5 lei pentru un kilogram de struguri. Dacă luăm cantitate mai mare poate mai lasă la preţ", speră pensionara Magdalena Popovici.

Reţete de familie pentru vinul de casă

Calitatea vinului depinde de soiul de viţă şi de gradul de coacere a strugurilor, iar pietrenii preferă aroma soiurilor Fetească, Otonel, Cotnari sau Riesling. „Aleg boabele sănătoase, iar pe cele crăpate le arunc. Le zdrobesc şi le pun în borcane, unde le las la macerat vreo cinci zile. La final se scoate mustul, strecor vinul prin tifon şi-l torn în damigene", spune încântat pensionarul Gheorghe Apostol.

Pietrenii care vor să facă economie şi au norocul să locuiască la casă apelează la recolta proprie, sau la bunăvoinţa rudelor de la ţară. „N-am bani să dau pe struguri anul ăsta, dar am vorbit cu socrii şi iau de la ei ca să fac nişte streşinică. Nu fac mai mult de 50 de kilograme, dar şi aşa ar fi cam scump dacă aş cumpăra", crede maistrul Alin Cozma.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite