Pietrenii îşi vând locuinţele şi construiesc case la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă în construcţie în comuna Alexandru cel Bun
Casă în construcţie în comuna Alexandru cel Bun

Costurile de întreţinere la apartamente, aglomeraţia şi traficul din ce în ce mai sufocant sunt principalele motive ale migraţiei urbane spre liniştea rurală. 

Orăşenii care vor să scape de viaţa de la bloc se orientează, de obicei, spre cele patru localităţi învecinate. „Primăria Gârcina a înregistrat o creştere a numărului de solicitări anul trecut. S-au eliberat 70 de autorizaţii de construire, faţă de 62 în 2008“, a spus Marin Muşat, şeful Inspecţiei în Construcţii. În 2009, primăriile comunelor Alexandru cel Bun, Dumbrava Roşie, Gârcina şi Girov au eliberat în total 280 de autorizaţii de construire. În anul anterior au fost date 334 de autorizaţii, iar uşoara scădere este explicată de specialişti prin faptul că sectorul construcţii a fost în regres în 2009.


Terenurile se vând ca pâinea caldă


Destinaţiile nemţenilor diferă în funcţie de caracteristicile zonei şi de preţurile percepute de proprietarii de terenuri. În topul pretenţiilor rămân comunele Alexandru cel Bun şi Pângăraţi, situate la ieşirea spre Bicaz. Preţul este dictat de panorama oferită asupra oraşului (satul Scăricica) sau de priveliştea spre lacurile şi pădurile din zonă. „Anul trecut am scos la vânzare 60 de loturi de case cu 2,5 euro/mp şi toate s-au vândut. Anul acesta mai scoatem 400-500 de loturi“, ne-a declarat Aurora Bălan, primarul comunei Gârcina. O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi la Girov.


„În ultimii doi ani am eliberat peste 70 de autorizaţii de construire, iar anul acesta deja am patru solicitări depuse la primărie. Cel mai mult se caută terenurile din Turtureşti, Căciuleşti şi Verşeşti“, a precizat şi Vasile Olaru, primarul comunei Girov. Nemţenii care se mută la ţară văd numai avantaje în decizia lor.


„Nu te desprinzi de tot de oraş, plăteşti taxe mai mici, ai mai multă linişte şi poţi să şi ajungi repede în Piatra dacă eşti cu serviciul în oraş“, a spus Marian Domnica, un pietrean care şi-a făcut deja planul de mutare. Paşii de urmat înseamnă vânzarea apartamentului, achiziţionarea unui lot de teren şi construcţia propriu-zisă a noii case.


„Am avut anul trecut zeci de pietreni care au venit să-şi vândă locuinţele sau să ceară variante de schimb cu teren la ţară. Mai toţi clienţii declară că vor să scape de apartamente pentru că vor să se mute la ţară“, a confirmat agentul imobiliar Daniel Toma. Fenomenul actual este inversul migraţiei din anii ’80, când oamenii îşi părăseau casele de la ţară pentru a munci şi locui în Piatra Neamţ. „Dacă ar fi să facem profilul pietreanului care pleacă la ţară putem vorbi de o persoană încă în activitate, ori de tineri care au o moştenire ce le permite să investească în teren şi casă”, a concluzionat Daniel Toma, agent imobiliar.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite