Pietrenii fug de viaţă cu pastile, alcool şi otravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii încearcă să salveze viaţa celor care vor să se sinucidă.
Medicii încearcă să salveze viaţa celor care vor să se sinucidă.

În prima parte a anului, peste 30 de persoane au vrut să-şi ia zilele apelând la diverse metode, printre care şi otrava pentru şobolani.

 O dată la trei zile, medicii de la Spitalul de Urgenţe au de-a face cu pacienţi care vor să-şi pună capăt zilelor şi recurg la diverse metode, dar cel mai adesea apelează la consumul excesiv de pastile. Un astfel de caz este cel al Adrianei G., din comuna Tupilaţi, care a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe în acest an după ce a înghiţit mai multe tablete de Diazepam.


Femeia de 36 de ani are doi copii, iar după ce a fost părăsită de soţ a ajuns la capătul puterilor. Nu a mai putut face faţă datoriilor şi cheltuielilor din gospodărie şi a recurs la un gest necugetat. „Îi datorez viaţa unei vecine, care m-a găsit aproape moartă. Nici nu ştiu pentru ce venise la mine pentru că era seară şi destul de târziu. A chemat salvarea şi m-a dus la spital. De asta trăiesc“, îşi aminteşte femeia.


După două săptămâni de internare în Secţia de Psihiatrie, femeia regretă acum toate cele întâmplate. „O să primesc pedeapsa lui Dumnezeu pentru că am vrut să îmi las copiii singuri. Acum stau şi mă gândesc că nu ştiu ce ar fi făcut fără mine“, mai spune cu amărăciune Adriana. Sătui de rate şi datorii uriaşe, tot mai mulţi nemţeni recurg la această soluţie extremă pentru a scăpa de probleme.


Tinerii vor atenţie


Ceea ce-i îngrijorează pe specialişti este faptul că tot mai mulţi adolescenţi au tentative de suicid. De la începutul anului, aproape jumătate dintre cei care au încercat să-şi curme viaţa sunt tineri. Practic, în trei luni 12 adolescenţi au ajuns în atenţia medicilor. „Comparativ cu persoanele care au într-adevăr probleme grave şi care au responsabilităţi uriaşe la serviciu şi acasă faţă de familie, tinerii depresivi sunt prea mulţi. În momentul în care părinţii le oferă totul şi nu au griji legate de supravieţuire, înseamnă că vor atenţie“, a spus Diana Cozma, psiholog. Un astfel de caz s-a înregistrat şi la începutul acestui an, când o elevă de la Colegiul Tehnic Piatra Neamţ, Ana Maria C., a vrut să-şi pună capăt zilelor în timpul orelor. După o ceartă cu prietenul său, fata a încercat să-şi taie venele cu o mină de pix.


„Aceşti copii nu înţeleg că o asemenea greşeală se poate termina tragic. În cazul în care supravieţuiesc pot rămâne cu traume serioase, iar în cazuri mai grave, familia şi cei apropiaţi vor suferi o viaţă“, a explicat psihologul.


Acelaşi scop, alte metode


Medicii susţin că de la începutul anului, cele mai multe persoane au încercat să se sinucidă folosind medicamente. Şase persoane au fost aproape de moarte după ce au înghiţit pastile şi le-au amestecat cu alcool, iar alte două au apelat la otrava pentru şobolani.Specialiştii susţin că cei mai mulţi suicidari sunt depresivi. „Un pacient îmi povestea că deşi realizează nevoia de mobilizare pentru faptul că trebuie să plece la serviciu şi să-şi continue activităţile zilnice se simte legat. Nu poate reacţiona fizic, iar chinul interior este uriaş“, a declarat doctorul psiholog Cosmin Dumitrache.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite