Pietrenii care distrug spaţiile verzi, civilizaţi cu amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrenii în vârstă speră ca amenzile drastice să-i descurajeze pe vandali să distrugă coşurile de gunoi
Pietrenii în vârstă speră ca amenzile drastice să-i descurajeze pe vandali să distrugă coşurile de gunoi

Şefii oraşului au stabilit valoarea noilor sancţiuni prin Regulamentul de întreţinere, curăţenie şi estetică a municipiului.

Documentul care însoţeşte proiectul de hotărâre aprobat în ultima şedinţă  de Consiliu Local cuprinde zece capitole, în care sunt enumerate obligaţiile şi interdicţiile pe domeniul public. Normele de gospodărire sunt valabile atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru societăţile comerciale şi sunt diferenţiate în funcţie de sezon (vară/iarnă) şi domeniu (comerţ, transport, protecţia mediului).

„Sunt reguli care erau prevăzute şi în vechiul regulament, doar că a mai fost ajustat cuantumul sancţiunilor în cazul contravenţiilor“, a precizat Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

„E foarte bine că sunt amenzi“

Cele mai mari amenzi din regulament sunt destinate  cetăţenilor care sunt prinşi  că-şi spală maşinile, utilajele, căruţele sau covoarele în albiile râurilor Cuiejdi şi Bistriţa.

Contravenienţii riscă să fie taxaţi cu sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei. Aceeaşi valoare maximă a amenzii este prevăzută şi pentru cei care încalcă interdicţia de a arunca „orice tip de obiecte, din instalaţiile de transport cablu de pe raza municipiului“, adică din cabina telegondolei sau din telescaun. Numai că, în acest caz, amenda porneşte de la 1.500 de lei.

„E foarte bine că sunt prevăzute amenzi, problema este să şi prinzi în fapt persoanele care încalcă dispoziţiile acestea. Cât despre spiritul civic, mie îmi e frică să atrag atenţia unora să nu distrugă spaţiul public, fiindcă mă feresc să nu iau bătaie“, recunoaşte pensionarul Emil Ionescu.

Cât va costa nesimţirea

Pe lângă valoarea sancţiunilor, proiectul aprobat este însoţit de o anexă cu lista de preţuri stabilite pentru despăgubirile cerute de municipalitate în urma contravenţiilor.

Conform acestui document, distrugerea unei bănci este o pagubă taxată cu 400 de lei, în vreme ce pentru ruperea unui puiet de tuia, pin sau ienupăr de pe spaţiul verde al oraşului se percepe suma de 200 de lei. Distrugerea unui metru pătrat de stradă asfaltată este calculată ca o pagubă în valoare de 65 de lei, iar afectarea unui metru pătrat de trotuar pavat te costă 170 de lei.

„În situaţia în care contravenientul a fost sancţionat cu amendă şi a fost obligat şi la despăgubiri, o dată cu procesul verbal, acestuia i se va comunica şi înştiinţarea de plată“, se arată în capitolul referitor la constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor. „Puteau să fie şi mai mari amenzile astea, numai să-i prindă Poliţia Comunitară pe cei care distrug oraşul“, spune economistul Marius Olariu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite