Pietrenii au refăcut pe jos Drumul Crucii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrenii credincioşi urcă muntele Pietricica intonând cântece religioase
Pietrenii credincioşi urcă muntele Pietricica intonând cântece religioase

Drumul spre Schitul „Schimbarea la Faţă“ a fost asemuit celui făcut de Iisus pe Golgota înainte de răstignire.

Intitulată Drumul Crucii, acţiunea de ieri a fost organizată la iniţiativa unui grup de credincioşi, pentru al zecelea an consecutiv. Peste o sută de persoane, printre care mulţi copii, au urcat de la intersecţia cu Strada Fermelor până la Schitul Pietricica „Schimbarea la Faţă“, pe drumul care duce la releul de telecomunicaţii. Trei tineri au dus o cruce mare din lemn, iar pietrenii au intonat cântece religioase.

„Retrăim patimile lui Iisus“
Pelerinajul are la bază urcatul pe munte ca pe Golgota, a precizat Neculai Luca, liderul grupului de credincioşi. „Suntem enoriaşi din Piatra Neamţ şi asemănăm Pietricica muntelui Golgota. De zece ani, în aceste procesiuni retrăim sufleteşte patimile lui Iisus“, a declarat Neculai Luca.

Alaiul a fost însoţit de doi călugări de la schit şi a făcut 12 opriri, tot atâtea câte căderi a avut Iisus pe Calea Crucii. „Procesiunea a avut loc sub cuvântul Mântuitorului «Lăsaţi copiii să vină la mine», iar copiii au răspuns în număr mare chemării organizatorilor“, a precizat Neofit Amariei, stareţul schitului Pietricica.

Mulţi dintre copii au venit cu profesoara de religie Dana Dobreanu de la Şcoala „Daniela Cuciuc“. „Copiii nu au obosit să fie prezenţi aici, la acest Drum al Crucii. De când religia se poate preda în şcoală, tineretul află de la vârstă fragedă tot ce se întâmplă în Săptămâna Patimilor. Aceste cunoştinţe îi ajută în formarea spirituală şi socială, în respect faţă de cei mai în vârstă, în dragoste faţă de aproapele lor“, a spus profesoara Dana Dobreanu.

„Vin în fiecare an“
„Drumul a fost foarte frumos şi am cântat cu toţii. Vin la această procesiune în fiecare an, de când am aflat de ea“, a spus Roxana Mihaela Tăbăcaru, elevă în clasa a VII-a. La fel de încântată a fost şi o colegă. „Aseară am fost la citirea celor 12 Evanghelii, iar astăzi am mers pe Drumul Crucii“,  a spus şi Elena Cristina Adiaconiţei, elevă în clasa a VI-a. Constantin Lazăr, în vârstă de 56 de ani, tâmplar, a fost alături de copii. „Am mai fost pe Drumul Crucii, aici, în urmă cu câţiva ani, când am montat crucea de la schit. O astfel de procesiune este benefică pentru cei care au credinţă“, a spus Constantin Lazăr.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite