Neamţ: Pietrenii degustă ghebe ungureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Pietrenii degustă ghebe ungureşti
Neamţ: Pietrenii degustă ghebe ungureşti

Primele ciuperci de toamnă din pieţele din oraş sunt culese tocmai din munţii Harghitei

Cum gospodinele mai aşteaptă să răsară ghebele şi în pădurile din jurul oraşului, oferta e tentantă doar pentru gurmanzi.

De câteva zile, în pieţele din oraş au început să apară la vânzare ghebele, unele din cele mai cunoscute şi apreciate produse de sezon. Ieri la prânz, în vecinătatea halei din Piaţa Centrală câteva femei îşi expuneau marfa pe coli de ziar şi aşteptau clienţii interesaţi. „De întrebat se întreabă, nu-i bai, dar puţini cumpără“, a comentat o bătrânică.


Marfă culeasă
din munţii Harghitei


Mai toată oferta de ghebe de la piaţă provine din pădurile de la limita de judeţ cu Harghita, acolo unde vremea a fost propice creşterii ciupercilor comestibile. „Le-am cules tocmai de la Gheorghieni ieri şi am ajuns cu ele dimineaţă la piaţă. La cinci lei kilogramul, cu drumul pe care l-am făcut până la oraş, zic că nu-i mare preţul“, a spus Ioana Dumitru, completată de soţul care o însoţea: „La noi e secetă, tot mai trebuie să plouă ca să iasă ghebele“. Alături, două femei o concurau cu o cantitate mult mai mare de ciuperci de toamnă, dar şi cu un preţ mai pretenţios: 6 lei pe kilogram. „Vrem să le dăm până diseară, că nu ne întoarcem cu ciupercile acasă“, trage nădejde una din precupeţe, venită din zona Cheilor Bicazului.


Recoltă reuşită după ploaie şi zile cu soare


Gospodinele care au ieşit ieri la piaţă în zi de sărbătoare nu s-au arătat prea încântate de oferta ghebelor. „Mi se par şi scumpe şi cam subţirele. Voiam să iau ca să fac mai multe borcane cu zacuscă de ghebe, dar o să aştept să iasă mai multe că sunt prea scumpe acum“, a spus pensionara Elena Avădănii.


Bărbaţii sunt mai puţin rezistenţi în faţa tentaţiei: „Eu cumpăr doar aşa de-o tocaniţă, de poftă. Nu mă pot abţine“, a recunoscut pietreanul Iulian Miron. Pentru zacusca de peste iarnă omul are deja planul făcut: „Cunosc locurile unde ies ghebele pe la noi, aproape de oraş: la Agârcia, la Scăricica, pe Bâtca Doamnei. Dacă se încălzeşte după ploile care au fost zilele astea o să ies să-mi culeg singur“. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite