Pietrenii, obligaţi să-şi lase tot salariul la întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un pensionar din Piatra Neamţ plăteşte cu strângere de inimă factura la căldură pentru luna noiembrie
Un pensionar din Piatra Neamţ plăteşte cu strângere de inimă factura la căldură pentru luna noiembrie

Cei mai mulţi dintre locuitorii din Piatra Neamţ plătesc în lunile de iarnă o leafă întreagă  în contul facturilor la căldură, apă, electricitate, telefon, internet şi cablu. După ce scapă de cheltuielile obligatorii, oamenii supravieţuiesc cu nimicul care le mai rămâne o lună întreagă.

Majoritatea pietrenilor rămân aproape cu buzunarele goale după ce achită cheltuielile lunare de întreţinere.

„Eu sunt vânzătoare la un magazin de cartier. Am un salariu de 650 de lei, iar soţul meu e muncitor şi primeşte şi el 600 de lei. Cu banii ăştia nu reuşim să trăim mai mult de jumătate de lună, după ce plătim cheltuielile şi facem economie la sânge“, povesteşte Alexandra Buică.

700 de lei, leafa celor mai mulţi pietreni

De altfel, conform statisticilor, cei mai mulţi dintre pietreni se regăsesc în situaţia familiei Alexandrei Buică. Majoritatea angajaţilor nu au un venit lunar mai mare de 1.000 de lei, iar cei mai mulţi încasează în jur de 700 de lei, pe care trebuie să-i împartă atât pentru facturi, cât şi pentru traiul zilnic.

În cazul fericit în care ambii soţi au serviciu, salariul unuia dintre ei se duce numai pe facturile lunare, iar banii primiţi de cel de-al doilea sunt împărţiţi pentru mâncare, articole de igienă şi medicamente. Cu un venit lunar de 1.500 de lei, Sabina Chiorpec, de 27 de ani, se declară un om fericit. „Dacă nu aş mai avea un sprijin financiar, nu aş rămâne cu nimic în mână, ba aş avea şi restanţe. Mai bine de jumătate din salariu îl dau pe cheltuieli, iar restul se duc pe strictul necesar“, spune Chiorpec, angajată a unei firme din Bucureşti.La polul opus este Liliana Panduru. Are doi fii, unul la şcoală şi altul la grădiniţă, pe care-i creşte singură.

Nu primeşte mai mult de 1.000 de lei lunar, sumă în care sunt incluse şi alocaţiile copiilor. Nici ea nu-şi poate explica modul în care reuşeşte să supravieţuiască de la o lună la alta. „Mie nu-mi ajunge salariul nici măcar pentru plata facturilor curente. Am şi un credit pe care trebuie să-l achit. Până acum mi-am amanetat bijuteriile pe care le-am avut, de acum încolo nu ştiu ce mai fac. Am noroc că mama mea stă la ţară şi măcar mâncarea îmi este asigurată“, se confesează Liliana.

Cu o pensie de numai 800 de lei, la care se adaugă şi cea a soţiei, de 500 de lei, Dumitru Giroveanu se încăpăţânează să rămână bun platnic. „Eu nu mă las să fiu dator la stat. Mai bine nu am ce să mănânc decât să rămân cu restanţe“, a spus pensionarul. Cheltuielile sunt şi mai mari pentru cei care deţin un autoturism, locuiesc în chirie ori au rate la bănci.

„Salariul meu e amanetat pentru plata ratelor şi abia dacă-mi mai ajunge pentru factura la mobil, iar în rest încercăm să trăim din salariul soţiei“, spune Răzvan Sava.

Valori medii ale facturilor la întreţinere
- Electricitate – 75 de lei;
- Întreţinere lunară pentru luna noiembrie în apartament cu două camere – 300 de lei;
- Cablu – 30 de lei;
- Telefon fix – 60 de lei;
- Internet – 80 de lei;
- Abonament la telefonul mobil – 100 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite