Pietrenii, neîncrezători în alimentele din pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii sanitar-veterinari le confirmă temerile: au găsit un abator ilegal şi angajaţi fără carnete de sănătate. În luna ianuarie, din cele 65 de firme verificate, 12 au fost sancţionate în urma neregulilor descoperite.

Pietrenii au devenit din ce în ce mai atenţi în momentul în care cumpără alimente. Chiar dacă preţurile mai mici sunt tentante, clienţii verifică mai întâi termenul de valabilitate şi aspectul produsului pentru a decide dacă îl cumpără.

„Am păţit odată să iau un pui şi abia când am ajuns acasă şi am vrut să-l gătesc am văzut că termenul de valabilitate era expirat. M-am dus înapoi la magazin şi mi-au dat banii, dar de atunci verific şi eticheta şi mă uit şi la culoarea cărnii. Nu vreau să-mi pun în pericol sănătatea“, a spus farmacista Alina Cojocaru.

Atenţie maximă la carnea tocată

Oamenii mai spun că evită magazinele unde nu sunt trataţi cu respect şi pe cele în care riscă să primească priviri dezaprobatoare din partea vânzătorilor.

„Niciodată nu cumpăr carne tocată de-a gata, ci îmi aleg eu bucăţile de carne care-mi plac şi rog vânzătoarele să mi le dea prin maşina de tocat. Am mai păţit să strâmbe din nas ori să comenteze că e bună şi cea ambalată deja, dar eu ştiu că aşa se maschează cel mai bine carnea care nu e proaspătă“, crede economistul Stelian Cociorbă.

Temerile pietrenilor par să fie îndreptăţite de rezultatele controalelor făcute de inspectorii sanitar-veterinari. Din cele 65 de firme care depozitează, transportă sau comercializează produse alimentare verificate în luna ianuarie, două au primit amenzi, iar alte 12 avertismente pentru că nu au respectat normele de igienă.

Abator ilegal şi norme de igienă ignorate

„Am amendat o unitate de abatorizare care avea un punct de sacrificare a animalelor fără autorizaţiile necesare şi o fermă de bovine care livrează lapte crud pentru lipsa evidenţelor veterinare“, a precizat Constantin Lipan, directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare Neamţ. Totodată, s-a constatat că unii patroni uită de cerinţele de igienă a spaţiilor şi utilajelor şi apelează şi la mijloace de transport neautorizate pentru livrarea produselor.

„De această dată nu am găsit marfă cu probleme, tocmai de aceea am aplicat numai avertismente la 12 unităţi de alimentaţie şi depozite alimentare. Dar vom face controale săptămânal“, a adăugat Constantin Lipan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite