Neamţ: Pietrenii cu dizabilităţi, condamnaţi la sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Pietrenii cu dizabilităţi, condamnaţi la sărăcie
Neamţ: Pietrenii cu dizabilităţi, condamnaţi la sărăcie

Majoritatea celor încadraţi cu handicap vor să muncească, dar se lovesc de indiferenţă

Mulţi dintre angajatorii nemţeni preferă să dea bani la stat decât să plătească salariile persoanelor cu dizabilităţi.

Persoanele încadrate într-un grad sau altul de handicap resimt criza financiară din plin. Deşi legislaţia românească oferă numeroase avantaje patronilor care angajează persoane cu dizabilităţi, majoritatea preferă să nu se complice şi evită să le ofere o şansă celor defavorizaţi de soartă.


Facilităţile sunt numeroase, începând de la deducerea unor cheltuieli specifice acestor angajaţi şi până la scutirea de la anumite taxe şi impozite. Mai mult, legea  chiar îi obligă pe agenţii economici şi instituţiile statului care au peste 50 de angajaţi să încadreze în rândul personalului minimum 4% persoane cu dizabilităţi.


Şanse pentru un loc de muncă doar în confecţii


Lipsa de informare a persoanelor cu handicap, dar şi comoditatea angajatorilor, lasă însă zeci de nemţeni fără un loc de muncă. „Surprizele neplăcute în acest caz sunt angajatorii care preferă să achite la stat contravaloarea salariilor şi nu să angajeze persoane care ar avea nevoie de un loc de muncă“, a declarat Diana Aileni, reprezentant în cadrul Fundaţiei „Motivation“, asociaţie care se ocupă de integrarea şi incluziunea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi.


Prejudecăţile angajatorilor fac ca doar 20, din cei peste 35 de nemţeni cu handicap înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţelor de Muncă, să-şi fi găsit un loc de muncă de la începutul acestui an. „Majoritatea au fost încadraţi în domenii precum confecţiile textile,  prelucrarea lemnului sau fabricarea articolelor din cauciuc“, a declarat Elena Chirilă, purtător de cuvânt al AJOFM Neamţ.


Indemnizaţia plătită de stat unei persoane cu dizabilităţi, care nu reuşeşte să-şi găsească un loc de muncă, depăşeşte rareori 200 de lei, sumă cu care beneficiarii sunt condamnaţi să supravieţuiască de la o lună la alta.


O parte dintre şomerii cu handicap din judeţul Neamţ au reuşit totuşi să-şi găsească de muncă cu ajutorul oficialilor Fundaţiei „Motivation“. „Peste tot este greu cu medierea unei angajări. Acum avem şi nevăzători care lucrează la o firmă de confecţionat vitralii, surdomuţi care sunt angajaţi ca îngrijitori la birouri sau persoane cu boli cronice care îngrijesc anumite clădiri“, a completat Diana Aileni, reprezentant al Fundaţiei „Motivation“.


Organizaţia şi-a început activitatea în judeţul Neamţ în urmă cu doar jumătate de an, iar oficialii acesteia se arată mulţumiţi de rezultatale obţinute până acum.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite