Neamţ: Pietrenii aplică pe jumătate lecţia deşeurilor ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de colectare selectivă a gunoiului funcţionează doar pentru PET-uri şi hârtie

Oficialii societăţii care se ocupă de proiect susţin că „nu au atins gradul dorit de conştientizare a populaţiei“.

La trei ani de la implementarea la Piatra Neamţ a sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, proiectul este departe de a fi eficient. Amenajarea unei noi gropi ecologice, dotarea cu maşini noi de transport şi montarea containerelor colorate între blocuri au reprezentat partea cea mai uşoară a proiectului.


Ca sistemul să funcţioneze, ar trebui ca oamenii să şi respecte depozitarea deşeurilor pe cele patru categorii, ori, la acest capitol cred că mai durează“, spune Ionel Ploaie, directorul societăţii Brantner, contractată pentru introducerea sistemului.


Puţini pietreni aruncă gunoiul selectiv


Nu se respectă nici colectarea şi nici depozitarea gunoiului pe categorii pentru că nu am atins încă acel grad de conştientizare“, spune Vasile Leonte, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Piatra Neamţ.  


Reprezentanţii societăţii Brantner spun că lucrurile merg aşa cum ar trebui doar în cazul pubelelor unde se colectează hârtie-carton, respectiv sticlă şi ambalaje din plastic. Gradul de valorificare la aceste două categorii de deşeuri ajunge până la 95%, dar piaţa de materiale reciclabile este în continuă scădere. Problemele cele mai mari se înregistrează însă la celelalte două tipuri de pubele: la cele de culoare verde, unde se colectează deşeuri organice, respectiv la cele negre, cu deşeuri reziduale.

Nu putem valorifica deşeurile biodegradabile pentru că populaţia le aruncă amestecat. Doar 50% din cantitate reprezintă material organic şi aici nu putem face sortare manuală, aşa cum e la hârtie sau PET-uri“, a precizat directorul Ploaie. Puţini pietreni mai folosesc cele două găleţi colorate distinct, pe care le-au primit acum trei ani.

 
Oamenii colectează cum pot, dar şi sistemul de salubritate are păcatele sale: pubelele nu sunt spălate, se sparg lacătele la ţarcurile unde sunt containerele“, spune Marian Hulea, tehnician.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite