Neamţ: Pietrenii se deplasează cu lifturi vechi de 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Pietrenii se deplasează cu lifturi vechi de 50 de ani
Neamţ: Pietrenii se deplasează cu lifturi vechi de 50 de ani

Jumătate din cele 80 de ascensoare din oraş ar fi trebuit înlocuite în urmă cu trei decenii

Locatarii îşi asumă mari riscuri atunci când folosesc lifturile. Majoritatea sunt depăşite, dar pietrenii nu au bani să le schimbe.

Locuitorii din Piatra Neamţ îşi pun zilnic viaţa în pericol folosind lifturi care şi-au trăit viaţa încă de acum trei decenii. Aproximativ jumătate din cele 80 de ascensoare de bloc vor împlini în curând frumoasa vârstă de 50 de ani şi toate sunt în blocuri cu zece etaje. Tot de atât timp nu au mai beneficiat de nicio reparaţie capitală, iar majoritatea arată ca după o luptă grea.

Banii pentru reabilitarea ascensoarelor ar trebui să vină din visteriile asociaţiilor de proprietari, însă preşedinţii de scară abia pot aduna datoriile de milioane la întreţinere ale locatarilor.

Jumătate de secol fără reabilitări

Lifturile din oraş arată cel mai bine trecerea anilor. Sutele de kilograme transportate zilnic lasă urme vizibile, atât în aspectul estetic, cât şi în sistemul de funcţionare. Pentru unii pietreni, cea mai grea luptă pare a fi paza lifturilor de oamenii străzii şi cerşetorii care-şi revarsă supărarea pe orice întâlnesc în cale. „Noi avem viaţă grea cu cerşetorii, care vin şi dorm sau îşi fac necesităţile în lift. Dacă urcă la vreun apartament să ceară ceva şi nu primesc se apucă să izbească uşile liftului, să îl scrie sau să lovească uşa cu picioarele. Ne este teamă de ei, iar noi, oameni bătrâni, nu avem cum să-i oprim“, povesteşte temătoare doamna Viorica, o pensionară din Blocul Turn Ozana, primul bloc cu zece etaje din Piatra Neamţ.  Firmele care au în administrare lifturile din oraş răspund doar în cazul în care este semnalată o defecţiune.

Nimeni însă nu are în vizor o eventuală modernizare a ascensoarelor vechi de aproape 50 de ani. „La noi în lift, dacă te uiţi în jos aproape că vezi prin podea. Noi ne-am obişnuit pentru că nu avem altă soluţie. Eu locuiesc la etajul nouă şi mereu vin cu bagaj“, spune Daniela Pântea, o locatară a blocului K7 de pe strada Dărmăneşti.

Administratorii dau vina pe locatari

Responsabilii de buna funcţionare a ascensoarelor condamnă tot locatarii blocurilor pentru aspectul, dar şi pentru funcţionarea defectuoasă a lifturilor.

„În mod normal nu trebuie să urce mai mult de trei persoane o dată. Oamenii intră şi câte cinci uneori. Lifturile sunt vechi şi nu mai suportă aceeaşi greutate. Pericole mari nu sunt, se poate doar ca aparatele să se oprească între etaje“, menţionează cu calm Ana Moraru, administrator la o firmă care are grijă de o parte din cele aproximativ 80 de lifturi din oraş.

Pietrenii care se folosesc zilnic de lift pentru a ajunge în apartamente nu împărtăşesc părerea administratorilor. „În urmă cu două săptămâni am rămas între etaje cu o doamnă în vârstă, care atunci când am deschis uşa liftului s-a speriat atât de tare că se sufoca. Noi eram calmi pentru că ştiam procedura pentru a reporni ascensorul, dar ea a intrat în panică“, povesteşte Mioara Barnea, o pietreancă obişnuită cu metehnele lifturilor din oraş.

Eu locuiesc în zona spitalului, iar liftul din bloc funcţionează fără o uşă, Ionuţ Maftei, constructor.

Ne-am cam obişnuit să rămânem blocaţi în lift câteva minute, Dragoş Antohe, inginer.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite