Pietrenii, amuzaţi de „potera bolnavilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La rândul lor medicii, care sunt şi ei vizaţi de aceste controale, cred că legea are prevederi năstruşnice şi greu de pus în practică.

Din luna mai, la uşa bolnavilor va bate o „echipă de şoc“, formată dintr-un angajat al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), un coleg de serviciu şi un poliţist. Rolul acestora este să-i găsească pe bolnavii închipuiţi.


Cei care nu sunt găsiţi la domiciliu riscă să piardă indemnizaţia de concediu, iar medicul care le-a acordat zilele libere va fi pasibil de amendă de până la 10.000 de lei. Pietrenii cred că această lege este doar o „sperietoare“ pentru cei slabi de înger. „Sunt curios să văd ce vor face dacă vor veni exact atunci când sunt la control la medic. Nu cred că vor rezolva nimic cu astfel de controale. Dacă angajatorii chiar vor să ne verifice, sigur găsesc ei soluţii mai utile. Aşa mi se pare hilar şi atât“, crede inginerul Marius Apostol.

Unii, în schimb, sunt chiar revoltaţi de ideea poliţiştilor care să le bată la uşă. „În 30 de ani de activitate am avut numai un concediu de maternitate, atât. Mi se pare absurd ca acum, dacă mă îmbolnăvesc, să stau cu frica că sună la uşă şi nu-i aud pentru că sunt în baie sau pentru că dorm tocmai din cauza bolii. Dacă am concediu medical, nu înseamnă că am comis o crimă“, a spus hotărâtă Mariana Avarvarei, profesoară.

Derută şi la CAS
Până şi şeful Casei Asigurărilor de Sănătate din Neamţ (CAS) este descumpănit de noua lege. „N-am primit nimic oficial până acum. Oricum, medicii de familie din judeţul Neamţ sunt destul de zgârciţi atunci când vine vorba să acorde concedii medicale. Media este cam de 30 de concedii medicale pe an în cazul medicilor care au câteva sute de pacienţi. Mai multe concedii au fost acordate de medicii specialişti, cazurile predominante la noi fiind cele ale bolnavilor de TBC“, a declarat Valerică Frăţilă, şeful CAS Neamţ. Acesta nu ştie cum i-ar putea verifica pe cei care au plecat la tratament în alt oraş sau în străinătate.

Medicii consideră că verificările sunt abuzive. „Nu toţi bolnavii sunt obligaţi să stea între patru pereţi. Unii chiar primesc recomandarea de a face mişcare, iar arestul la domiciliu îi anulează omului dreptul la concediul medical, pe care-l primeşte prin plata unor contribuţii“, consideră medicul Mihaela Covrig. Pacienţii speriaţi de noile prevederi legale ar trebui să ştie că vizitele comisiei vor avea loc în funcţie de un orar de dinainte stabilit: 8.00 - 11.00, 12.00 - 17.00 şi 18.00 - 20.00.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite