Neamţ: Pietrenii se căsătoresc cu fete de peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Pietrenii se căsătoresc cu fete de peste Prut
Neamţ: Pietrenii se căsătoresc cu fete de peste Prut

În timp ce pietrenii aleg să se însoare cu moldovence, tinerele din Piatra Neamţ se mărită în special cu bărbaţi din Orientul Mijlociu.

Tot mai mulţi tineri din Piatra Neamţ aleg să întemeieze familii alături de femei din Republica Moldova. Dacă în 2008 mulţi bărbaţi din Piatra Neamţ s-au căsătorit cu partenere din Ungaria, în 2009 afinităţile domnilor sunt diferite. Ei apreciază fetele de peste Prut pentru trăsăturile atrăgătoare.

În acest an, şapte pietreni care sunt împreună cu moldovence s-au hotărât să spună „Da“ în faţa ofiţerului Stării Civile. „Pe mine m-a convins frumuseţea ei şi căldura specifică celor de dincolo de Prut. Sunt oameni mult mai calzi şi primitori decât majoritatea românilor“, a declarat Vasile Avram, un tânăr constructor de 28 de ani care a semnat fericit certificatul de căsătorie cu Zinaida Matcaş din Republica Moldova.

Pietrencele îşi caută parteneri în Orient 
Pietrencele dau dovadă în acest an de o schimbare radicală a profilului de soţ ideal. Comparativ cu anul trecut, când tipul latin era la mare căutare, în 2009 câştigă teren bărbaţii din Orientul Mijlociu, cu experienţa afacerilor cu petrol. „Noi nu ştim care este explicaţia, dar anul acesta sunt înregistrate mai puţine căsătorii mixte decât anul precedent. Mai mult decât atât, apar şi noi naţionalităţi în certificatele de căsătorie, mai rar întâlnite până acum la noi în judeţ“, a declarat Carmen Fiicanu, reprezentantul Stării Civile.

În ultimele şase luni, trei pietrence s-au căsătorit  cu parteneri musulmani: un iranian, un egiptean şi un albanez. Oficialii Stării Civile au observat că atunci când întemeiază o nouă familie, tinerii analizează mult mai atent alternativele.

Mai puţine căsătorii mixte
Chiar dacă sunt în număr mic, totuşi căsătoriile mixte continuă să se înregistreze la Oficiul Stării Civile din Neamţ.
Dacă în 2008 în judeţul nostru 160 de cupluri formate din cetăţeni români şi străini au decis să-şi pună pirostriile, anul acesta şi cununiile sunt afectate de criză. Din ianuarie au fost înregistrate numai 60 de familii care s-au destrămat, dintr-un total de 966 oficiate în judeţ. În multe situaţii pietrencele îşi urmează soţii  în ţara lor de origine, pentru a evita traiul greu de acasă.

 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite