Pieţele pietrenilor, printre cele mai scumpe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrenii plătesc cu 3 lei mai mult la fiecare kilogram de carne de porc pe care îl cumpără decât băcăuanii
Pietrenii plătesc cu 3 lei mai mult la fiecare kilogram de carne de porc pe care îl cumpără decât băcăuanii

Un studiu al Ministerul Agriculturii arată că un locuitor din Piatra Neamţ plăteşte printre cele mai mari preţuri la alimente deşi nu are venituri mai mari decât locuitorii din alte zone ale ţării. 

Un raport emis de Ministerul Agriculturii arată că Piatra Neamţ are printre cele mai scumpe pieţe din ţară. Mai exact, pe tarabele din oraş legumele, fructele, produsele lactate şi carnea au preţuri de două ori mai mari decât în oraşele învecinate.


„Eu am locuit în Iaşi aproape zece ani. Am avut un şoc atunci când am venit în Piatra şi am văzut că alimentele sunt de două sau trei ori mai scumpe. Situaţia nu e de acum, ci durează de mult timp. Nu ştiu cum rezistă lumea“, a spus economistul Vasile Mancaş.

Trăiesc din provizii
Potrivit studiului de piaţă, pietrenii cheltuie pe legume şi fructe mai mult decât băcăuanii, ieşenii sau sucevenii. Kilogramul de cartofi din pieţele locale ajunge şi 1,5 lei, în timp ce în Suceava este cu 50 de bani mai ieftin.

„Eu am 700 de lei pensie după ce am muncit 40 de ani. Nu vreţi să ştiţi cum mă descurc. Nu am nici rude la ţară. Îmi cumpăr din timp sacii de cartofi şi de ceapă, din piaţa angro şi sper să trec mai uşor de perioada rece. Vara e mai bine că se găsesc legume mai ieftine“, spune pensionara Viorica Petcu. Dacă legumele cumpărate angro încă din toamnă îi ajută pe pietreni să supravieţuiească mai multe luni, carnea rămâne un lux pentru mulţi.

Preţuri nejustificat de mari
Preţul pentru kilogramul de carne de porc este cu 3 lei mai mare decât cel perceput în Bacău, iar pentru carnea de vită este cu 3,5 lei mai mare decât în Suceava. În aceste condiţii, pietrenii renunţă de multe ori la fripturi. „Nu-mi cumpăr carne decât la Sărbători. Este prea scumpă. Înainte mai luam împreună cu doi vecini. Ne grupam la câte un porc şi ne ajungea mai ieftin, dar acum nu ne mai permitem nici aşa. Am trei copii şi mi-e milă de ei, dar nu am ce să fac“, a spus Toader Ojică, muncitor.

Edilii pietreni susţin că au făcut şi ei o verificare a preţurilor de la nivel local şi că acestea variază în funcţie de comerciant. Recomandarea ar fi ca pietrenii să testeze mai întâi piaţa şi abia apoi să aleagă produsele. „Este o fluctuaţie foarte mare. Noi am pus preţuri de referinţă, dar ele pot fi mai mici, în funcţie de cel care vinde. Nu ne ajută nici zona geografică în care locuim. Comercianţii se informează despre preţurile din alte judeţe, şi în funcţie de ele le stabilesc şi pe cele din Neamţ“, a spus Traian Vararu, şeful Direcţiei Agricole Neamţ.

Preţurile produselor
Cartofi: 80 de bani  - 1,5 lei/kg;
Ceapă: 2 - 2,5 lei/kg;
Mere: 1 - 3 lei/kg;
Carcasă de porc: 11 - 12,5 lei/kg;
Carcasă de vită: 12 - 13 lei/kg;
Lapte: 2 - 3 lei/litru;
Ouă: 50 de bani - 1 leu/buc.


Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite