Pieţarii din centru, la umbra falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii se plâng că încasările scad continuu, iar creşterile de preţuri le-ar alunga în totalitate clienţii. Astfel, ei vor fi nevoiţi să-şi închidă tarabele.

Micii întreprinzători care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Centrală au primit cu frisoane vestea că de pe 15 martie vor plăti chiria cu 11,4% mai mult. Această majorare se va resimţi atât în preţul produselor, care vor creşte, cât şi în buzunarele precupeţilor, care se vor subţia. Pieţarii sunt convinşi că majorarea chiriei, care va fi plătită de luna viitoare, îi va face pe unii dintre ei să-şi închidă afacerea.


„Nu este corect să se mărească chiria tocmai acum când în piaţă este gol. Sunt zile în care plec acasă mai mult decât dezamăgită de banii pe care-i fac. Nu se mai poate vorbi de profit, ne bucurăm dacă avem ce reinvesti în marfă“, a spus supărată Corina Stanciu, proprietara unui stand cu produse alimentare. Chiria pentru un metru pătrat costă lunar 111 lei.

Economie până la vară
Efectele majorării se vor face simţite mai ales după Paşte, când comercianţii se aşteaptă ca pietrenii să nu mai treacă des prin piaţa lor. „Dacă nu este vânzare acum, când omul mai cumpără un ulei sau o legumă să o mănânce în post, imediat după Paşte nu va mai fi nimic. Cei care vor cheltui bani de Sărbători, vor face economie până la vară“, a precizat şi Elena Donciu, un alt comerciant din zonă. Reprezentanţii societăţii care administrează spaţiile din Piaţa Centrală, SC Urban, par puţin impresionaţi de spaimele micilor comercianţi. Ei au spus că cine nu va plăti chiria mărită este liber să plece.

„Această măsură s-a luat după evaluarea unor statistici, care spun că indicele de inflaţie a crescut. Majorarea a fost inclusă în contractul semnat la cedarea dreptului de folosinţă a standurilor“, a spus sec Radu Mîţu, directorul societăţii Urban.

Soluţii de salvat clienţii
În oraş, doar în Piaţa Centrală s-a mărit chiria. Ceilalţi administratori din Piatra Neamţ, pentru a-şi menţine clienţii, au scăzut chiria ori s-au arătat dispuşi să amâne plata acesteia, până când micii întreprinzători îşi vor reveni financiar. „Se pare că traversăm o perioadă nu tocmai frumoasă din punct de vedere financiar. Noi suntem alături de comercianţi, discutăm cu ei şi încercăm să găsim o metodă benefică pentru toate părţile implicate“, ne-a declarat Sorin Movileanu, administratorul mall-ului privat din Piatra Neamţ.
 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite