Pierduţi cu GPS-ul, salvaţi de Salvamont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamontiştii din judeţ atrag atenţia că în Neamţ şi Harghita există mai multe rute marcate eronat pe hărţile rutiere.

Prima intervenţie a echipajului de la Salvamont a avut loc duminică noaptea în apropierea satului Telec din comuna Bicazul Ardelean. O familie din Constanţa, ghidându-se după harta rutieră, a ajuns pe drumuri folosite de TAF-uri.


„Deşi i-am avertizat telefonic să se întoarcă înspre Drumul Naţional, aventura lor s-a finalizat cu o baie de ulei spartă şi câteva ore din noapte petrecute în ploaie, frig şi ceaţă“, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.


Hărţi neactualizate


Un caz similar a avut loc miercuri dimineaţă, când un braşovean a cerut ajutor după ce a rămas blocat cu maşina pe drumul care leagă comunele Crăcăoani şi Hangu. „Orientându-se după harta şi platforma GPS a maşinii, şoferul dorea să ajungă în comuna Hangu, dar a ajuns într-un pârâu“, povestesc salvamontiştii, care au scos maşina din noroaie. 


Pe hărţile rutiere sau pe platformele GPS (Streetpilot) rutele alese de şoferii aventurieri apar ca drumuri judeţene: DJ 127 A (Bicazul Ardelean-Tulgheş), respectiv DJ 155 K (Crăcăoani-Hangu).
În realitate, ultimul este transformat încă din anul 2005, prin hotărâre de Guvern, în două sectoare de drum comunal aflate în administrarea primăriilor Crăcăoani şi Hangu. „Mulţi oameni opresc aici la intersecţia spre Mitocul Bălan şi întreabă dacă pot ajunge la Hangu, la coada lacului de la Bicaz. Pe hartă, aici apare un drum care ar fi asfaltat, dar niciodată nu au putut trece pe aici maşinile peste munte“, spune Ion Zargiu, de 58 de ani, din Crăcăoani.


Consăteanul Ion Hanganu confirmă că „nu se poate ajunge pe aici la Hangu cu maşina. Există doar nişte poteci, pe care nu se poate merge decât cu piciorul“.Calea aleasă de familia din Constanţa de a ajunge la Piatra Neamţ, mergând pe DJ 127 A spre Bicazul Ardelean este foarte rar utilizată de conducătorii auto.


Şoferul a fost derutat însă de indicaţiile GPS-ului care a calculat ruta cea mai scurtă. „Acolo unde s-a blocat maşina, drumul e folosit de utilaje forestiere şi e bun pentru cei care practică off-road, autoturismele nu au ce căuta“, spune Raul Papalicef.


„Cinci kilometri din acest drum e pe raza teritorială a judeţului Harghita şi cred că acolo s-a blocat maşina. Dacă ajungeau în Telec, puteau ieşi în Bicazul Ardelean“, spune Adrian Iancu, şeful Direcţiei Administraţia Drumuri din cadrul CJ Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite