Piatra Neamţ, polul lecţiilor de echitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursurile disponibile la Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu“ atrag zeci de amatori de călărie din toate judeţele Moldovei. După ce au făcut naveta la Piatra Neamţ, unii cursanţi au devenit instructori de călărie şi concurenţi în competiţii naţionale.  

Carmen Butnaru a absolvit cursurile Şcolii de echitaţie de la Clubul Sportiv Ecvestru în urmă cu trei ani, după ce a făcut o vară întreagă naveta din judeţul vecin, Bacău. „Veneam pentru cursuri cam de două-trei ori pe săptămână din oraşul Buhuşi. Cel mai mult ajungeam la Baza Hipică în weekend, dar şi în timpul săptămânii, după ce scăpam de şcoală“, spune Carmen. După ce a aboslvit cursurile de iniţiere în sportul călare, tânăra a început să vină aproape în fiecare zi la antrenamente şi chiar a început să concureze, după care a devenit instructor de echitaţie, iar acum predă lecţii amatorilor. 

„Trebuie să-ţi placă, să vrei, să munceşti mult, şi să nu dai înapoi, chiar dacă apar şi piedici. La un antrenament am căzut de pe cal şi am stat două luni în spital cu un picior în ghips, dar nu am renunţat“, mai spune tânăra instructor.

Pentru noul sezon de cursuri de echitaţie, deschis ieri la Baza „Virgil Bărbuceanu“, s-au înscris deja 20 de persoane, în cea mai mare parte tineri dornici să înveţe să călărească. La cinci ani de la deschiderea Şcolii de Echitaţie, faima pregătirii care se face la Piatra Neamţ a depăşit deja graniţele judeţului.

„Avem cereri din Iaşi, Bacău, Vaslui, iar astăzi m-a sunat cineva de la Suceava interesat de cursurile noastre. Şi în promoţiile din anii trecuţi am avut navetişti care veneau în special duminica să participe la şedinţele de iniţiere în acest sport nobil“, spune Costache Lupu, preşedintele clubului.

Călăria ca terapie

Dacă cei mai mulţi cursanţi caută în sportul călare diversitatea şi plăcerea, Camelia, o mămică venită ieri la festivitatea inaugurală a ajuns cu speranţe mari împreună cu cei doi copii. Femeia spune că orele de iniţiere de la Şcoala de Echitaţie ar putea avea efect terapeutic asupra micuţilor care se confruntă cu probleme de sănătate.

„Au mici probleme de echilibru şi am înţeles de la specialişti că organismul poate reacţiona pozitiv. Atunci când stai călare pe cal se pot elimina aceste disfuncţii. Oricum numai cai desenează copiii“, e convinsă mama, care nu scapă din priviri unul din micuţii urcaţi pe un ponei.

Cei care doresc să devină cursanţi trebuie să aibă minim şapte ani. Pentru o şedinţă de 30 de minute, copiii vor plăti 30 de lei, iar adulţii 50 de lei. Lecţiile de echitaţie se ţin în fiecare vineri între orele 14.30 şi 19.00, iar sâmbăta şi duminica între orele 8.30 şi 13.00.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite