Piatra Neamţ, oraşul fără infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urbea este plasată de europeni pe locul şase în topul celor mai sigure locuri. Analiza oficialilor de la Bruxelles s-a bazat pe percepţia locuitorilor din 75 de oraşe europene despre calitatea vieţii.

Studiul specialiştilor europeni a fost întocmit după datele culese în cursul anului trecut. În România au fost centralizate părerile locuitorilor din Bucureşti, Cluj Napoca şi Piatra Neamţ.

Comparativ cu oraşele româneşti, dar şi în raport cu celelalte centre urbane europene, Piatra Neamţ se clasează pe locuri de top în ceea ce priveşte percepţia locuitorilor săi despre siguranţa publică.

La acest capitol, municipiul este plasat pe locul 6 din cele 75 de oraşe analizate, după ce 73% dintre respondenţi au spus că se simt în siguranţă „întotdeauna“, iar 21% au bifat răspunsul „uneori“. „E un oraş liniştit de munte, în care nu ai de ce să te simţi ameninţat, chiar dacă liniştea asta mai e tulburată din când în când de câte un scandal“, spune pietreanca Maria Dumitriu.

Prevenirea funcţionează 

Ca termen de comparaţie, cifrele studiului sunt similare cu cele din Luxemburg, în timp ce oraşul cel mai sigur în percepţia locuitorilor săi este Oviedo din Spania.

„Cred că oamenii au răspuns şi în raport cu serviciul poliţienesc pe care îl asigurăm pentru a avea acest climat de siguranţă publică. Am mizat în ultimii ani pe prevenire şi am acţionat în special pe zonele cu riscuri pentru populaţie: furturi, înşelătorii sau tâlhării“, spune inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtător de cuvânt al Poliţiei. Spre deosebire de pietreni, locuitorii din Bucureşti au trimis Capitala pe locul 72 din 75, cu 37% din răspunsuri nesatisfăcătoare în privinţa gradului de siguranţă.

Piatra Neamţ se situează pe un loc bun, 16, şi la capitolul „siguranţă în vecinătate“, cu 83% din răspunsuri satisfăcătoare. „Am renunţat să acţionăm în cartiere cu acele patrule care nu erau eficiente. Preferăm să intervenim punctual, când apar evenimente“, spune Dumitru Crăescu, şeful Poliţiei Comunitare, unul din primele servicii înfiinţate în ţară în urmă cu şapte ani.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite