Piatra Neamț: Spice shop-urile din oraș, atent urmărite de autorități

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulți adolescenți ajung la spital intoxicați cu etnobotanice
Tot mai mulți adolescenți ajung la spital intoxicați cu etnobotanice

Până la apariția unei legislații clare, închiderea magazinelor de vise este condiționată de dovada activității acestora

Autoritățile din Piatra Neamț ar dori să închidă toate magazinele care comercializează plante etnobotanice și halucinogene. Deocamdată, însă, nu pot face altceva decât să monitorizeze cu atenție activitatea acestor magazine, prin dispozitivele de patrulare ale poliției comunitare, care circulă mai ales în preajma școlilor.

Până la apariția unei legi clare, nu putem să închidem niciunul din aceste magazine. Doar în momentul în care se face un flagrant și se dovedește că într-adevăr sunt comercializate plante etnobotanice, cerem ajutorul poliției, care poate închide magazinul", spune inspectorul Ludmila Armașu, de la Serviciul Comunicare al primăriei pietrene. O asemenea situație s-a înregistrat în urmă cu două luni, când un magazin „de vise" a fost închis, după ce s-a dovedit că a comercializat substanțe halucinogene. Oricum, din spusele autorităților, cei care vând asemenea produse în Piatra Neamț afirmă că, de fapt, comercializează plante medicinale sau îngrășăminte, nicidecum „ierburi".

Gravitatea acestui fenomen este subliniată și de Letiția Damoc, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț. Aceasta este de părere că măsura interzicerii acestor magazine ar trebui luată imediat, și că persoanele care vând plante etnobotanice sunt ca și criminalii. „Ar trebui creat un comitet de criză, din care să facă parte reprezentanți ai poliției, inspectoratului școlar, dar și ai primăriilor din județ. Copiii noștri sunt expuși pericolului. Mie mi se pare că persoanele care vând asemenea substanțe sunt niște criminali.", spune managerul SJU, Letiția Damoc. Îngijorător este faptul că tot mai mulți adolescenți consumă astfel de substanțe, fără să realizeze pericolul la care se expun. Municipalitatea pietreană mizează pe o schimbare a legii în lunile ce vor veni, pentru lărgirea ariei de competență a poliției comunitare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite