Piatra Neamț: Semaforul care aleargă pietonii pe zebră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietonii sunt zoriți să traverseze strada la semaforul cu apelare automată
Pietonii sunt zoriți să traverseze strada la semaforul cu apelare automată

Pietonii se consideră dezavantajați că trebuie să facă sprinturi ca să traverseze bulevardul în doar 20 de secunde.

Pus în funcţiune în luna martie a acestui an, semaforul „cu buton" din centrul oraşului nu este pe placul tuturor, pietonii susţinând că nu au suficient timp pentru a traversa şi că îngheaţă aşteptând să se schimbe culoarea.

„Nu mi se pare corect ca maşinile să aibă 90 de secunde timp să treacă, iar noi să fim nevoiţi să alergăm în 20 de secunde. Se aglomerează şi ajungem să ne călcăm în picioare ca să traversăm pe verde", şi-a spus păsul pensionarul Toader Ciobanu.

Persoanele în vârstă şi doamnele care poartă pantofi cu toc sunt primii nemulţumiţi în această situaţie. „Dacă văd că e galben nici nu mă mai chinui să alerg pentru că ştiu că nu mai prind verde. Se schimbă prea repede culoarea. De multe ori ajung să alerg pe trecere ca să nu supăr vreun şofer, mai ales că sunt puţini cei care mai aşteaptă câteva secunde înainte să pornească. Când am tocuri e şi mai greu", susţine educatoarea Florentina Avarvarei.

Gândit de administraţia locală ca o modalitate utilă pentru fluidizarea circulaţiei, semaforul „cu buton" este apreciat de şoferi, care susţin că se simte diferenţa faţă de trecerile de pietoni unde sunt semafoare normale.

„Nu prea sunt pietoni care să se arunce pe trecere aici pentru că toţi ştiu că trebuie să aştepte până când se schimbă culoarea şi aud piuitul semaforului. Ar fi bine dacă se pun astfel de semafoare în tot oraşul, mai ales că la trecerile unde nu există deloc e un haos total", a spus şoferul Ioan Ursu.

Chiar dacă pietonii sunt nemulţumiţi, încă de la montarea semaforului au fost avertizaţi de cei care au livrat echipamentul că prioritari sunt şoferii. „Semaforul cu buton ţine cont de chemare, dar nu tratează cu prioritate pietonul punând stop maşinilor din trafic. Timpii de chemare ţin cont de cât de aglomerat este traficul, dar nu depăşesc 90 de secunde", declara în momentul inaugurării Faraon Ramses, reprezentantul firmei care a livrat echipamentul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite