Piatra Neamţ: Permisul de conducere a devenit un lux pentru nemţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai puţini cursanţi se înscriu la şcolile de şoferi
Tot mai puţini cursanţi se înscriu la şcolile de şoferi

Plata în rate, acceptată de patroni, nu a adus o creştere a cursanţilor la şcolile de şoferi din oraş.

Efectele crizei economice și-au pus amprenta și asupra patronilor școlilor de șoferi din oraș. Chiar și ideea de a accepta plata în rate din partea cursanților nu-i prea ajută pe patroni, care se plâng că numărul celor care se înscriu la cursuri este în scădere față de anii trecuți.

Neamţ: Maşinile de şcoală, cu rime anti-şoferi nervoşi

Noi acceptăm plata în trei rate. Pentru categoria B, spre exemplu, prețul școlarizării este cuprins între 750 și 900 de lei, în funcție de mașina pe care o alege cursantul", spune Gheorghe Olaru,  directorul unei școli de șoferi din municipiu. Chiar și ideea aplicării platei în rate n-a adus o creștere a numărului aspiranților la permisul de conducere. Explicația pe care o dă Gheorghe Olaru este cât se poate de simplă.

Majoritatea oamenilor abia dacă are cu ce trăi de pe o zi pe alta. Nu-și mai pune nimeni problema să facă școala de șoferi, pentru că se gândește la cum să își plătească dările și să se întrețină", mai spune acesta.

Cu 30 la sută mai puțini cursanți față de anul trecut

Chiar dacă multe școli de șoferi și-au extins plafonul de categorii pentru care se fac cursuri, efectul a fost invers decât cel așteptat. „Înainte făceam cursuri numai pentru categoria B. În ultimul timp, lucrăm și pentru categoriile C, D, și E. Cu toate acestea, nu se simte nicio schimbare în bine, ci din contra", explică Olaru.

Nici tinerii, pentru care a avea permis de conducere era, până nu demult, un lucru de foarte mare importanță, nu se prea gândesc la școala de șoferi, din cauza lipsei banilor.

Am împlinit de câteva luni 18 ani, dar trebuie să mai aștept până să pot face școala, oricât de mult mi-aș dori. Am înțeles de la ai mei că deocamdată trebuie să mă concentrez pe alte lucruri, mult mai importante", spune Vlad Zaharia, elev într-unul din colegiile pietrene.

Dacă în cursul anului trecut la unele școli de șoferi se înscriseseră aproape 1000 de cursanți, anul acesta numărul pretendenților la permis a scăzut la 700.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite