Piatra Neamţ: Medicii de pe Ambulanţă dau consultaţii la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răniţii au fost transportaţi de urgenţă la spital
Răniţii au fost transportaţi de urgenţă la spital

Începând cu luna octombrie, pacienţii nu vor mai trebui să umble din poartă în poartă în căutarea medicului de familie, care nu lucrează în weekend, ci pot apela la serviciile medicilor de pe Ambulanţă.

Vinerea după ora 19.00 şi până lunea la 7.00 dimineaţa, pietrenii pot suna la salvare dacă au nevoie de ajutor specializat. „Medicii care efectuează aceste servicii nu vor elibera reţete pentru medicamente în regim compensat sau gratuit şi, de asemenea, nu vor elibera certificate de deces. Solicitarea pentru aceste servicii se face de către pacienţi prin utilizarea apelului unic de urgenţă 112, pentru afecţiuni fără risc vital", a precizat medicul Letiţia Dămoc, managerul general al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Neamţ.

Părinţii şi pensionarii, primii pe lista apelurilor de urgenţă

Printre cei mai încântaţi de idee sunt pensionarii şi pietrenii care au copii mici. „Am diabet şi am mai avut nevoie de ajutorul medicului, dar de fiecare dată m-a dus câte un vecin la spital pentru că nu am dat de medicul de familie. Mai vine dacă-l sun acasă, dar mi-e ruşine să-l tot sun, aşa că acum e foarte bine dacă pot chema salvarea chiar dacă nu sunt un caz grav", crede pensionara Viorica Roşu.

Ana Macovei are un băieţel de un an şi jumătate şi spune că de două ori a ajuns la spital cu cel mic. „A făcut febră, plângea şi nu ştiam ce să-i fac. Nu aveam pe cine să chem la două noaptea, aşa că ne-am urcat în maşină şi am mers la spital. Astea sunt condiţiile de la noi din ţară, dar e bine dacă se încearcă acordarea consultaţiilor la domiciliu şi-n weekend", crede Ana Macovei.

Consultaţiile de urgenţă vor fi acordate pietrenilor care suferă de: hipocalcemie sau hipoglicemie, sindroame febrile la nou-născut sau adult, reumatism, hipertensiune arterială, retenţie acută de urină, diabet zaharat decompensat, colici abdominale.

„Deficitul de medici nu permite, în acest moment, permanentizarea acestui tip de prestaţie medicală, dar în momentul în care acest lucru va fi posibil o vom face", a adăugat Letiţia Dămoc, manager general SAJ Neamţ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite