Piatra Neamț: Manuela Linu alungă durerea prin puterea cuvântului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munceşte de 17 ani în sistemul sanitar şi consideră că acesta ar putea fi schimbat doar prin comunicare.

Şi-a început cariera ca asistent medical la Secţia Urologie. La puţin timp, din dragoste pentru copiii şi pentru una dintre cele mai grele ramuri ale medicinei, Manuela Linu a ales să devină membrul echipei care face ca naşterea să rămână o amintire plăcută pentru proaspetele mămici.

„Am început ca asistent medical, iar în 2003 am decis că pot mai mult Şi atunci m-am înscris la Psihologie. De aici a început aventura mea", crede pietreanca. Ultimii opt ani au însemnat pentru Manuela multă muncă şi studiu intens despre viaţa intrauterină şi modalităţile de a elimina teama de durere şi de schimbare a tinerilor mămici.

După un an de studiu şi un examen extrem de dur, Manuela a obţinut, în 2008, diploma de formator, recunoscută la nivel mondial. „Aşa am ajuns să fiu unul din cei aproximativ 100 de posesori ai Certificatului Acreditat Lamaze din România. Pentru mine a fost o schimbare majoră pentru că abia atunci am înţeles trecerea de la actul medical la partea umană", spune pietreanca.

Monitorizare gratuită pentru viitoarele mămici

La cabinetul din cadrul Maternităţii din Piatra Neamţ, viitoarele mămici se întâlnesc o dată pe sptămână, timp de o lună şi jumătate, pentru a afla despre transformările prin care trece corpul lor, dar şi despre schimbările care au loc în cuplu şi în viitoarea familie. „Cea mai mare realizare pentru mine este atunci când o mămică îmi cere sprijinul pentru a o asista la naştere. Asta este o dovadă de încredere extraordinară", spune psihologul. Tot în cadrul Maternităţii, atât pentru mămici, dar şi pentru personalul secţiei, Manuela Linu a organizat şi cursuri de promovare a alăptării la sân.

întrebări şi răspunsuri

Cum a fost primit cabinetul în rândul tinerelor mămici?
M-a surprins să văd o deschidere extraordinară a femeilor care vor deveni mame pentru cunoaşterea acestui mister: graviditatea şi naşterea. Aş fi fericită dacă am reuşi să promovăm cât mai mult aceste cursuri pentru a fi pregătite de viaţa în trei.
Ce credeţi că trebuie schimbat la sistemul sanitar?
Cred că este foarte importantă comunicarea dintre cadrul medical şi pacient. Din păcate, lipsa de personal face ca timpul acordat fiecărei persoane să fie unul mai mult decât limitat.

profil
născută. 15 iulie 1967, Piatra Neamţ.
studii. Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Petre Andrei" din Iaşi.
Familie. Este căsătorită şi are un copil.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite