Piatra Neamţ: Maidanezii, mărul discordiei între localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care susţin eutanasierea este în continuă creştere, însă singura soluţie pe care o au autorităţile în acest moment este sterilizarea patrupedelor, care se reîntorc pe străzi.

Maidanezii din oraş au început să deranjeze din ce în ce mai mulţi pietreni, care consideră că eutanasierea patrupedelor este o soluţie reală pentru a scăpa de câinii vagabonzi al căror număr este în continuă creştere. „Dacă tot nu se găsesc alte soluţii pentru a scăpa de ei, eu cred că am putea să-i eutanasiem. Îmi plac şi mie animalele, dar nu poţi să ieşi pe stradă şi să mergi cu frică din cauza lor. Cei care-i tot apără trebuie să-i ia acasă, nu să-i adune pe lângă bloc şi să ne pună nouă copiii în pericol", crede pietreanca Laura Avădanei, mama unui copil de doi ani.

Legea pentru protecţia animalelor interzice eutanasierea câinilor fără stăpân, cu excepţia celor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar, care-şi găsesc sfârşitul imediat după consultul veterinarului. „Nu trebuie să-i omorâm. După ce sunt sterilizaţi ar trebui să fie ţinuţi undeva unde să fie îngrijiţi şi să nu deranjeze pe nimeni. Eu cred că am putea să donăm nişte bani fiecare sau s-ar putea lua de la impozitele locale", susţine studenta Nicoleta Dobrin.

La amenajarea unui spaţiu special pentru maidanezi s-au gândit şi edilii, însă, la acest moment, reprezentanţii societăţii Salubritas, responsabilă cu serviciul de ecarisaj din oraş, susţin că lipsa banilor nu le permite să facă prea multe în acest sens. „Adăpostul de pe strada Gheorghe Doja nu va fi ridicat nici în acest an. S-a făcut deja studiul de fezabilitate, însă nu nu avem fonduri pentru a demara lucrările. La padocurile deja existente avem o capacitate de 60 de locuri, dar, din cauza costurilor prea mari, nu-i mai ţinem aici", a declarat Tatiana Ciucanu, directorul societăţii Salubritas.

Până când legislaţia va fi schimbată ori până se vor găsi banii pentru ridicarea adăpostului şi pentru îngrijirea animalelor, singura soluţie pe care o au autorităţile este sterilizarea maidanezilor. „Câinii sunt luaţi de pe străzi, li se pune diagnosticul de către medicul veterinar, sunt sterilizaţi şi vaccinaţi şi mai sunt ţinuţi în padocuri numai trei zile pentru supraveghere. Tot acest proces costă 147 de lei pentru fiecare maidanez în parte", a adăugat Tatiana Ciucanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite