Piatra Neamţ: Lasă apa de la robinet pentru cea de izvor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi pietreni fac naveta la izvorul „Peste Vale“ pentru că acasă primesc apă tratată cu chimicale. Inspectorii sanitari au verificat sursa naturală de apă şi susţin că aceasta se încadrează în normele Ministerului Sănătăţii.

Cunoscut ca izvorul „Peste Vale“, acesta se află la poalele Muntelui Cernegura, lângă drumul asfaltat care duce de la intrarea în Ştrandul Municipal la barajul Bâtca Doamnei. Apa muntelui este captată şi curge liberă printr-un furtun de plastic, legat cu o sârmă de gardul de lemn al proprietăţii din apropiere. Un pietrean pios a ridicat o troiţă la nivelul străzii, a scris pe ea „Izvorul Maicii Domnului“ şi a înzestrat-o cu bănci pentru odihnă.


„Mulţi se simt bine după ce beau apă de izvor“


„În urmă cu trei ani, cineva a făcut troiţa asta, dar nu a vrut să ţină seama de sfaturile mele şi apa nu ajunge la troiţă“, ne spune Constantin Apostoaia, proprietarul terenului pe care curge apa. Oamenii cred că apa izvorului are proprietăţi curative. „De câţiva ani, vine lume tot mai multă să ia apă de la acest izvor. Mulţi spun că se simt mai bine după ce o beau sau că s-au vindecat de diverse boli“, spune Tatiana Munteanu, care locuieşte în apropiere. Maria Moraru are 50 de ani şi munceşte în Italia, dar când vine acasă, în concediu, bea apă numai de la izvor.


„Folosesc doar apa aceasta pentru băut şi pentru preparat cafeaua. Este extraordinară la gust şi are calităţi deosebite. Nu mai beau apă de la chiuvetă de ani mulţi“, spune Maria. Un alt pietrean, Emilian Simion, a descoperit izvorul în urmă cu doi ani, pe când se afla la plimbare în pădure. „De atunci, nu mai bem decât apă de izvor. Vin periodic cu căruţul să iau câte 25-30 de litri de apă, în bidoane de plastic. Acasă o păstrez însă numai în vase de sticlă“, ne explică Emilian Simion, pensionar.


Program de monitorizare


Specialiştii spun că apa acestui izvor este bună de băut, dar nu ştiu în ce măsură are şi proprietăţi curative. „Apa izvorului a fost verificată prin analize de laborator. Rezultatele examenului chimic şi microbiologic s-au încadrat în normele admise de Ministerul Sănătăţii. Pentru că tot mai multă lume foloseşte apa de acolo, vom introduce această sursă în programul de monitorizare şi vom recolta probe cu o periodicitate mai mare“, a precizat Mirela Grădinaru, director adjunct DSP.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite