Piatra Neamț: Incendii de miriști cu repetiție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele cinci zile pompierii pietreni s-au confruntat cu trei focare de proporții izbucnite la mai multe suprafețe agricole din zona orașului.

Unul dintre cele trei incendii a cuprins 1.000 de metri pătrați de teren, situat chiar în Piatra Neamț. Incendiul a avut loc sâmbătă, pe strada Nordului, din cauza unei scântei putate de vânt de la o altă miriște care ardea controlat în apropiere.

Greu de acum începe

Pompierii pietreni au acționat în aceeași zi și în comuna Girov, unde o altă suprafață agricolă de 500 de metri pătrați a luat foc, amenințând gospodăriile din jur.

Se întâmplă frecvent ca persoanele care își aprind voluntar terenurile cu vegetație uscată să o scape de sub control, iar flăcările să amenințe alte terenuri sau chiar gospodării", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Având în vedere experiența anilor anteriori, specialiștii din cadrul Inspectoratului de Urgență Neamț se așteaptă ca numărul incendiilor de vegetație uscată să crească spre mijlocul lunii septembrie, atunci când agricultorii își vor strânge recoltele și vor începe curățarea terenurilor.

Mulţi nemţeni preferă să incendieze miriştile, pentru a nu mai cheltui cu adunatul şi transportatul paielor. Conştienţi sau nu, aceştia riscă amenzi foarte mari din partea Gărzii de Mediu.

Amenda prevăzută pentru incendierea cu intenţie a miriştilor este cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoane fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoane juridice", a precizat comisarul Cristina Miclăuş de la Comisariatul Judeţean Neamţ al Gărzii de Mediu, responsabil de relaţia cu mass-media. Conform acesteia, anul acesta nu a fost aplicată însă nicio astfel de amendă.

Este foarte greu de prins în flagrant o persoană care a incendiat cu intenţie o mirişte şi de a stabili cu probe indubitabile vinovăţia, astfel încât să se poată aplica amenda prevăzută de lege", a încheiat Cristina Miclăuş.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite