Piatra Neamţ: Fostul cinematograf Cozla, sursă de fier vechi pentru hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria caută un investitor privat care să nu îi schimbe destinaţia. Al doilea cinematograf al oraşului, Dacia Panoramic, ar putea fi modernizat dacă autorităţile locale vor stabili un parteneriat cu Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF).

Cinematograful Cozla se degradează pe zi ce trece. Ferestrele nu mai au geamuri, este nepăzit şi a devenit o sursă de fier vechi pentru amatorii de chilipiruri. Ioan Stănescu (35 de ani) s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins la furat, împreună cu un alt tovarăş, în clădirea aflată în părăsire, joi, 24 februarie.

„Poliţia municipiului Piatra Neamţ a fost sesizată despre faptul că persoane necunoscute sustrag fier vechi din incinta fostului Cinematograf Cozla. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie care i-a depistat pe S. Ioan, de 35 de ani şi N. Stelian, de 20 de ani, ambii din Piatra Neamţ, care au sustras nouă ţevi din fontă şi şase coturi de burlan", a precizat inspector principal Cătălina Bădeanu, purtător de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Investiţie de 100.00 de euro

Clădirea a fost predată de Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF) în administrarea Primăriei Piatra Neamţ, în aprilie 2009. Conform administratorului coordonator al filialei Neamţ a RADEF, Victor Purice, Cinematograful Cozla fusese cel mai nou dintre cele trei existente în Piatra Neamţ.

„A fost construit în anii '80 şi mai erau doar şase de felul acesta în toată ţara. Sala mare era de 500 de locuri, iar a doua de 150 de locuri. A fost dotat la nivelul existent atunci", a precizat Victor Purice.

Acesta mai spune că RADEF nu mai este interesat de clădirea fostului cinema Cozla, dar că încearcă să stabilească un parteneriat cu Primăria sau Consiliul Judeţean pentru modernizarea Cinematografului Dacia, după un realizat de arhitectul pietrean Laurenţiu Dumitraşc.

„Proiectul prevede reamenajarea actualului spaţiu în două săli 3D de 60 de locuri fiecare, o sală de teatru cu scena în mijloc, cu o pasarelă deasupra, precum şi o terasă în aer liber. Dar urmează să se stabilească un parteneriat pentru finanţare, mai ales că actorii Teatrul Tineretului nu mai au o scenă pe care să joace timp de doi ani", a mai spus Purice.

Bogdan Puşcaşu, administratorul public al municipiului Piatra Neamţ, spune că singura şansă a fostului cinematograf Cozla ar fi un investitor privat.

„Căutăm un investitor privat care să reabiliteze clădirea, dar să nu schimbe destinaţia acesteia, pentru că nu permite legea. Investiţia necesară este mare, întrucât numai dotarea tehnică de care are nevoie cinematograful costă circa 100.000 de euro", a declarat Bogdan Puşcaşu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite