Piatra Neamţ: Elevii au reînceput „cursurile" din baruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începutul de an şcolar este mană cerească pentru proprietarii de baruri, ale căror vânzări cresc considerabil datorită elevilor care preferă să facă orele la terase şi nu la şcoală.

„Am avut încă de dimineaţă, după ce s-au terminat festivităţile. A fost o pauză de vreo două săptămâni, când au fost mai puţini clienţi pentru că s-au terminat concediile, dar de acum încep să vină elevii", a spus chelneriţa Cristina Preduţ.

Liceenii nu par să fie speriaţi nici de absenţele din catalog, nici de raziile din baruri, care se fac periodic de poliţişti şi jandarmi. Numai în anul şcolar 2009 - 2010, elevii nemţeni au adunat 128.000 de absenţe, iar 235 au abandonat şcoala cu totul. „Mai chiulesc, dar numai la orele unde nu trebuie să învăţ pentru Bacalaureat. Oricum în clasa a XII-a ne mai lasă să mai lipsim de la şcoală şi, dacă nu, aduc bilet de la părinţi ori fac rost de scutiri. Acum e la început şi mai putem chiuli de la câte o oră", crede Florin Vrânceanu, elev în ultimul an de liceu.

Deşi şi-au pus imaginaţia la încercare, singura măsură pe care cadrele didactice o pot lua împotriva chiulangiilor este exmatricularea pentru câteva zile, însă elevii nu par să fie impresionaţi de acest lucru. „Noi am încercat să-i convingem pe elevi să stea la şcoală. Am spus că dacă tot chiulesc, măcar să nu se mai ducă prin baruri. Le-am făcut şi Clubul Elevilor, unde pot să facă sport pentru că au amenajările necesare, dar tot n-am reuşit să-i convingem să rămână în incinta şcolii", a declarat Mihai Cozma, directorul Colegiului Tehnic Forestier.

Singurii mai cu strângere de inimă sunt chelnerii, care nu vor să plătească amenzile din buzunarele proprii dacă-i servesc cu alcool pe chiulangii. „Eu nu le dau băuturi nici dacă mă roagă. Dacă vor să mă mintă, le cer buletinele şi renunţă. Mai sunt însă şi unii care au prieteni majori şi ăia comandă băuturi şi după aia le dau să bea. Atunci nu am ce să fac", a adăugat chelneriţa Cristina Preduţ.

Poliţia îi lasă în seama profesorilor

„De aceste cazuri se ocupă mai ales poliţia de proximitate. Dacă minorii sunt prinşi bând alcool este sancţionat barmanul care i-a servit, iar noi înştiinţăm conducerea şcolii în care învaţă elevii pentru a fi sancţionaţi pe linie disciplinară în şcoli", a declarat Irina Andrei, agent principal din cadrul Serviciului Comunicare al IPJ Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite