Piatra Neamţ: Debranşările sporesc încasările la Asociaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facturile mari la întreţinere din această iarnă i-au convins pe o unii pietrenii branşaţi la sistemul centralizat că este mai bine să apeleze la centrale termice individuale.

Au fost situaţii în care facturile emise în sezonul rece i-au îngrozit pe oamenii care s-au trezit cu datorii greu de plătit. „Doar pentru o săptămână în care am avut căldură am avut de plată 380 de lei", spune o Maria L., o locatară revoltată de modul de calcul al cheltuielilor. „Cei de la firma de repartitoare şi-au dat seama că gigacalorimetrul de la intrarea în bloc este defect abia după trei luni şi aşa s-a ajuns şi la facturi aberante", explică Maria Silaghi, administratorul Asociaţiei 90 de pe strada Unirii.  

Centralele individuale, soluţie doar pentru cei cu bani

Speriaţi şi de perspectiva unei iminente renunţări a subvenţiei la energia termică, pietrenii care au posibilitatea să susţină cheltuieli cuprinse între 8 şi 10.000 de lei, se îndreaptă către Asociaţii şi cer debranşarea de la sistemul de termie pentru a se racorda individual la reţeaua de gaz metan. „Am deja patru cereri de la familii din asociaţie. Ca să obţină acordul nostru trebuie ca locatarii  să-şi achite mai întâi debitele restante la întreţinere. Din cele 13 blocuri din asociaţia noastră, doar patru mai sunt racordate la sistemul centralizat, restul sunt debranşate", mai spune administratorul Asociaţiei 90. 

În unele cazuri oamenii doar se interesează care sunt procedurile, dat fiind faptul că investiţia într-o centrală de apartament e costisitoare şi nu oricine şi-o poate permite. „La noi la asociaţie nu avem depuse cereri pentru debranşare. Oamenii îşi pun însă problema ce vor face dacă se va renunţa la subvenţionarea gigacaloriei", spune Vasile Leonte, preşedintele Asociaţiei Precista 2 şi şeful Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din oraş.

În prezent, costul de producţie al unei gigacalorii produse la Piatra Neamţ este de 229,09 de lei, însă pietrenii branşaţi la sistemul centralelor termice tip container gestionat de societatea Locato plătesc doar 165,87 de lei. Diferenţa de la preţul stabilit prin hotărâre de consiliu până la cel real este suportat prin subvenţia asigurată de Primărie, respectiv de Guvern.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite