Piatra Neamț: Cizmarii şi croitorii, din ce în ce mai căutaţi de clienți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a face economie, pietrenii nu-şi mai cumpără haine sau încălţăminte, ci preferă să repare sau să transforme garderoba.

„E mult mai ieftin şi am descoperit că pot să-mi folosesc imaginaţia şi să am ţinute unice. Merg la croitoreasă şi fie îmi fac haine noi, fie le transform pe cele mai vechi şi dau mai puţini bani decât dacă mi-aş lua din magazin. Mi-am făcut un palton iarna asta şi am dat 180 de lei pe material şi cusut, iar în magazin nu am găsit mai ieftin de 250 de lei", a spus agentul de asigurări Maria Mancaş.

Nici cizmarii nu pot spune că duc lipsă de clienţi, ba mai mult recunosc că sunt zile în care nu fac faţă comenzilor.

„În ultima perioadă a crescut numărul clienţilor. Sunt care vin chiar şi cu încălţări care nu se mai pot repara. Am tot felul de comenzi, de la lărgit sau strâmtat, la pus flecuri sau reparat. Zilnic fac peste 10 perechi, dar am şi perioade în care, chiar dacă stau peste program, tot nu reuşesc să termin comenzile", a spus cizmarul Constantin Istrate.

Numărul clienţilor care trec pragul cizmăriei în fiecare zi variază între 20 şi 25 de persoane, pietrenii aducând la reparat sau transformat atât încălţări mai vechi, cât şi cele de abia cumpărate. Preţurile încep de la doi sau trei lei pentru simple lipituri, la 40 de lei pentru schimbat tălpile ori la lucrări complexe.

„Sunt din ce în ce mai slabe calitativ, iar pantofii luaţi cu câţiva lei nici măcar nu pot fi reparaţi. Nu duc lipsă de clienţi, dar e păcat că suntem din ce în ce mai puţini cizmari şi tinerii nu mai sunt interesaţi să înveţe meserie, aşa că nu se ştie cine va mai repara peste câţiva ani", a adăugat Constantin Istrate.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite