Incendiu în Ceahlău. 26 de persoane sapă șanțuri ca să împiedice extinderea flăcărilor spre pădure UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru stingerea incendiului din Ceahlău s-au folosit lopeți și s-au sapat șanțuri izolatoare
Pentru stingerea incendiului din Ceahlău s-au folosit lopeți și s-au sapat șanțuri izolatoare

Un incendiu a cuprins o suprafață de teren acoperită cu vegetație uscată situat în jurul stâncii Stănile. Pericolul este de extindere a flăcărilor spre zona împădurită și spre Ocolașul Mic din cauza vântului care bate destul de puternic. 

Update ora 22.10 Pompieri, lucrători silvici, și rangeri ai Parcului Național sunt mobilizați peste noapte la locul incendiului

În zona unde vegetația încă mai arde, au fost trimiși 8 subofiţeri, care acţionează pentru crearea unui şanţ izolator, cu lăţime de 0,5 metri.Suprafața totală afectată de incendiu este estimată de reprezentanții Parcului Național Ceahlău la circa 400 de metri patrați, în jurul Turnului lui Budu (stânca Stănile).

„Pentru  curăţarea arboretelui şi vegetaţiei uscate în scopul împiedicării propagării incendiului la fondul forestier pompierii militari sunt sprijiniţi de personal din cadrul  Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău, respectiv 4 persoane, 12 angajați ai Ocolului Silvic Bicaz şi doi jandarmi montani care vor rămâne în zonă pentru supraveghere”, a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Update ora 20.00 Pompierii fac șanțuri de jumătate de metru pentru a împiedica extinderea focului

Vântul și-a schimbat direcția și a potolit extinderea flăcărilor care au mistuit, pe lângă vegetația uscată, și câțiva copaci. Un echipaj de pompieri și lucrători silvici sapă un șanț cu lățimea de jumătate de metru în jurul terenului incendiat pentru a împiedica propagarea incendiului spre zona împădurită a masivului.

Update ora 16.30 Zona unde arde vegetația nu permite accesul pompierilor cu apă

Incendiul de vegetație arde sub controlul pompierilor, silvicultorilor și angajaților Parcului Național Ceahlău.

„Nu se poate ajunge cu apă în acea zonă, iar echipajul de la pomperi, rangerii și lucrătorii silvici doar pot ține sub supraveghere focul care a cuprins vegetația uscată”, spune căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

Vegetația a fost aprinsă sâmbătă, în jurul prânzului într-o zonă apropiată traseului turistic.

„Deocamdată arde vegetație dar este pericol ca flăcările să se extindă spre zona împădurită, mai ales că bate vântul. Dacă se întețește vântul incendiul se poate propaga spre Ocolașul Mic”, a spus Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite