Liderul grupării Anonymous România, săltat de procurorii DIICOT la Piatra Neamț UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Bălăeasa, un tânăr de 24 de ani din Piatra Neamț este învinut că derula activități de „terorism cibernetic" prin accesarea bazelor de date ale instituțiilor publice. În ianuarie anul acesta, site-ul primăriei Piatra Neamț a fost una din victimele hackerilor Anonymous.  

Update ora 15.45 Haker pasionat de mașini tunate, mediocru la informatică

Gabriel Bălăeasa era cunoscut între prieteni cu pseudonimul „Cartman". S-a mutat în Piatra Neamț în urmă cu opt ani, cu tot cu familia, venind de la Iași, și și-a anunțat schimbarea domiciliului pe site-urile cu profil auto.

Tot acolo și-a declarat intenția de a organiza întâlnirile pasionaților de mașini și tunning auto, ca lider al filialei Piatra Neamț a clubului No Speed Limit. 

Din 2007, Gabriel Bălăeasa a devenit student la Secția Management a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași, dar în decurs de trei ani nu a reușit să promoveze decât un an. În 2010 a fost exmatriculat pentru că nu s-a prezentat la examene, deși își plătea taxele anuale la centrul ID de la Piatra Neamț.

Percheziţiile au fost efectuate marți dimineață în Piatra Neamț și în municipiile Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Arad, Craiova, Reşiţa şi Târgu Mureş.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au destructurat o grupare infracţională, constituită din 14 persoane, cunoscută sub denumirea Anonymous România.

Liderul grupării, Gabriel Bălăeasa, de 24 de ani, din Piatra Neamţ, este cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile „lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman".

 „Acesta, împreună cu învinuiţii Fábián Gábor şi Picoş Mihai Emil a constituit o grupare, la care au aderat şi alte persoane, implicată în derularea agresiunilor de terorism cibernetic sub numele Anonymous România. Anonymous România a desfăşurat o vastă activitate infracţională specifică, de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi publicarea în mediul on-line a datelor exfiltrate", spun procurorii.

Pe 31 ianuarie, site-ul oficial al Primăriei Piatra Neamț a fost atacat pentru câteva ore de hackerul care se semna „lulzsec". Problemele au apărut și a doua zi, iar IT-iștii instituției au trebuit să remedieze din nou problema pentru ca pagina electronică a primăriei să redevină funcțională.   

Așa arăta site-ul primăriei după ce a fost atacat de Anonymous. Hackerii i-au pus în gondolă pe Gheorghe Ștefan „Pinalti” și pe fiica sa:

image

„Atacurile erau lansate în scopul obţinerii de date informatice, date care erau după caz copiate/transferate fără drept şi publicate ulterior în mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovadă a activităţii de hacking", se arată în comunicatul DIICOT.

 Anchetatorii mai spun că bazele de date confidenţiale/clasificate vizate erau de predilecţie administrate de instituţii şi persoane juridice publice, atât din România cât şi din străinătate.

„Membrii grupării au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui număr de 29 de site-uri, pătrunderea neautorizată în respectivele infrastructuri informaţionale realizându-se prin încălcarea măsurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care găzduiau site-urile web ţintă", mai spun anchetatorii.

Cercetările în acest caz au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O . - S.C.C.I. şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite