Grădinarii din Neamț scot roșii-gigant în vipia verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrica Trifan si-a facut deja un renume in piata cu rosiile „inima de bou”
Petrica Trifan si-a facut deja un renume in piata cu rosiile „inima de bou”

Tomatele din soiul „inimă de bou" sunt cele mai apreciate în piețele din Piatra Neamț, chiar dacă prețul este cu un leu mai mare decât roșiile de seră.

Petrică Trifan (60 de ani) vine din două în două zile în Piața de cartier Dărmănești din Piatra Neamț cu câte 100 de kilograme de roșii mari cât bostanii turcești. Omul își aranjează marfa ochioasă la o tarabă unde prețul e prezentat în versuri meșteșugite după regulile de marketing. „Te servești și numai 4 lei/kg plătești", scrie pe pancarta care atârnă la loc vizibil, sub roșiile-gigant. „Vând roșii din soiul <inimă de bou>, care ajung la 800 grame și până la 1,2 kilograme bucata. Ca să faci o salată pentru patru oameni nu-ți trebuie decât o roșie mare, castraveți și ceapă", le explică grădinarul clienților care se apropie cu interes de tarabă. Oamenii fac ochii mari la super-tomate, le pipăie să vadă dacă nu sunt moi și le adulmecă parfumul. „Miroase ca la roșiile din grădină de la bunica", spune o clientă care comandă două kilograme. Primește trei roșii și una bonus „că așa-ți apropii clienții", cum spune grădinarul. „Am venit cu șase lădițe azi, vreo 100 de kilograme. M-a adus părintele din sat cu mașina, dar înapoi merg cu ia-mă nene", mai spune Petrică Trifan.

Înfruntă seceta cu sistem propriu de irigații

Grădina familiei Trifan din satul Unghi, comuna Dragomirești, nu pare să fi cunoscut seceta în această vară. Omul și-a săpat o fântână în curte, a ridicat două bazine pentru încălzirea apei, și a făcut un sistem de irigare a culturilor de roșii și ardei. Plantele nu suferă de secetă pentru că apa este dirijată, printr-un șănțuleț, direct la rădăcină „Acum 5 ani aveam o producție de 600-700 kg de roșii. De pe o suprafață de 5 prăjini, scot anul ăsta cam 5-6 tone. Am început să culeg de la sfârșitul lunii iulie, și tot o să recoltez până dă înghețul. Sămânța din soiul <inimă de bou> o am de 30 de ani. Primăvara le dau și la oameni răsaduri cam de 1000 de lei", explică nenea Petrică. Fost tractorist, bărbatul ajutat de soția sa Viorica spune că de pe urma culturii de roșii are cu ce-și duce zilele decent, până ce va ieși la pensie. 

Soi perisabil, bun pentru suc de roșii

Mihai Gheorghe (54 de ani), un alt producător de roșii din soiul „inimă de bou" își ține cultura la Viișoara, lângă Piatra Neamț. „Este un soi de roşie cu multă pulpă, bună pentru prepararea bulionului, cu puţine seminţe", explică grădinarul. Spre deosebire de Petrică Trifan, omul își vinde marfa direct de la poartă.

image

Clienți sunt vecinii, dar și orășenii care vin special să cumpere produsul. Cel mai mare atu al tomatelor gigant, faptul că sunt 100% naturale, se transformă însă într-un dezavantaj. Nefiind protejate de tratamente chimice, şi nici stimulate pentru a se coace, acest soi este uşor perisabil. „O altă problemă este piaţa de desfacere care nu poate prelua întreaga cantitate de roşii, nu avem un sistem de preluare a recoltei de la micii producători la fabricile de conserve", mai spune nemțeanul.

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite