Trei aleși județeni și locali din Neamț au fost luați în vizor de ANI pentru afaceri cu bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Cojocariu și Georgică Ștefan au fost consilieri județeni în mandatul 2008-2012
Mihai Cojocariu și Georgică Ștefan au fost consilieri județeni în mandatul 2008-2012

Foștii consilieri județeni Mihai Cojocariu, Georgică Ștefan și ex-consilierul local Andrei Baciu sunt pe lista Agenției Naționale de Integritate care le-a descoperit contractele făcute cu Statul. Doi dintre aceștia nu a mai candidat, iar unul nu ocupă loc eligibil în consiliul ales pentru următorii patru ani.   

În urma evaluării ANI, lui Mihai Cojocariu (PDL) i se impută cele patru contracte de furnizare produse încheiate cu o instituție subordonată Consiliului Județean Neamț în urma cărora a rezultat un beneficiu patrimonial în valoare de 141.315 lei.

În urma acestor verificări Agenția de Integritate a constatat că în cazul lui Mihai Cojocariu este vorba de conflict de interese administrativ, conflict de interese penal, incompatibilitate și fals în declarații.

Mihai Cojocariu a candidat la alegerile din 10 iunie pe lista de propuneri a alianței A.P.E.L (PDL+UNPR+PNȚ-CD). Acesta figura pe poziția 39 din 43 de propuneri, însă locul este neeligibil, alianța electorală obținând în urma scrutinului doar 15 mandate de consilieri.

Un alt consilieri județean din Neamț căruia i se impută afaceri cu bani publici este Georgică Ștefan (PDL) pentru care ANI stabilește că este în situație de incompatibilitate. Acestuia i s-au reținut cele 31 contracte de furnizare produse (piese auto, rechizite / birotică, consumabile) în cuantum de 13.953 lei, încheiate cu instituții din subordinea Consiliului Județean Neamț.

De asemenea, în urma evalurării au fost evidențiate cele 104 facturi achiziții directe (piese auto, rechizite / birotică, consumabile) în cuantum de 62.092 lei, emise către instituții din subordinea Consiliului Județean Neamț.

Cel de-al treilea ales intrat în vizorul ANI  este Andrei Baciu (PDL), fost consilier în legislativul local Piatra Neamț. În acest caz se vorbește de conflict de interese penal, incompatibilitate și fals în declarații pentru cele 28 de contracte (prestări servicii publicitate) încheiate cu instituții subordonate Consiliului Local Piatra Neamț.

Prejudiciul estimat în urma acestor contracte este în cuantum de 72.025 lei.

Nici Georgică Ștefan și nici Andrei Baciu nu au mai candidat pentru un nou mandat în Consiliul Județean  sau în Consiliul Local Piatra Neamț.

ANI a efectuat, în perioada septembrie 2011 - februarie 2012, o analiză la nivelul administraţiei publice locale (89 de entităţi), cu scopul identificării potenţialelor conflicte de interese şi a stărilor de incompatibilitate.

În acest sens, au fost demarate procedurile de evaluare în cazul a 190 de consilieri judeţeni şi locali, fiind identificate nereguli în cazul a 78 de consilieri judeţeni și locali, trei dintre aceștia activând în mandatul 2008-2012 în CJ Neamț, respectiv CL Piatra Neamț.

Ancheta ANI continuată de Procuratură

ANI a sesizat organele judiciare competente cu privire la săvârşirea acestor infracţiuni şi a iniţiat demersuri pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

„Lipsa de transparenţă a procesului decizional pe plan local, coroborată cu nivelul scăzut de acces la informaţii de interes public al majorităţii locuitorilor din mediul urban şi rural reprezintă factori destabilizatori la adresa societăţii româneşti", susţin procurorii anticorupţie.

Potrivit acestora, imaginea autorităţilor locale s-a deteriorate de nenumăratele cazuri aduse la cunoştinţă opiniei publice de către mass-media, care arată că unii aleşi locali desfăşoară activităţi economice cu administraţia publică locală, exercitându-şi influenţa, formal sau informal.

„Astfel, s-a ajuns la acceptarea generală de către opinia publică a ideii că aleşii locali se îmbogăţesc rapid prin dezvoltarea relaţiilor de natură comercială cu instituţiile în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor", este concluzia anchetei ANI.

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite