Spitalul judeţean Neamţ tot mai părăsit de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Sorin Ciobanu a fost convins să mai lucreze la Spitalul județean
Medicul Sorin Ciobanu a fost convins să mai lucreze la Spitalul județean

Doctorul Sorin Ciobanu (59 de ani) a fost întors de conducerea spitalului din decizia de a demisiona de la şefia secţiei de radiologie. El a ajuns la concluzia că, în doar 5 oameni, câţi au mai rămas pe secţie, este imposibil de rezistat.

După mai bine de trei decenii de experienţă în activitate, medicul Ciobanu a simţit zilele trecute că nu mai face faţă avalanşei de pacienţi şi ritmului infernal de muncă, şi a anunţat că renunţă la activitate. Şeful secţiei Radiologie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Neamţ a ajuns la concluzia că, în doar 5 oameni, câţi au mai rămas pe secţie, este imposibil de rezistat, chiar şi cu ajutorul medicilor de la o firmă privată care completează programul de gărzi.

„Numai miercurea trecută am avut de făcut în 24 de ore, 157 de examene, ecografii şi radiografii. Cu 60-70 de pacienţi într-o dimineaţă, uneori chiar 90, nu mai eşti bun de nimic când ajungi acasă. Nu mai zic că trebuie să dai şi un diagnostic corect, să fie şi o analiză de calitate", spune medicul.

După o discuţie purtată cu managerii spitalului, doctorul a revenit asupra deciziei, în condiţiile în care aceştia l-au asigurat că problemele vor fi rezolvate.

„Când omul ajunge la capătul puterilor şi răbdării ia anumite decizii radicale şi era păcat. A fost o idee după o săptămână de stress. Avem un plan pentru resursa umană pe următorii 5-10 ani, dar e greu să aducem specialişti pentru că aceştia se orientează spre zona privată, mai bine remunerată", spune Lucian Ciobotaru, directorul Spitalului din Piatra Neamţ.

Pleacă în Vest sau la clinici private

În ultimii doi ani, secţia Radiologie a Spitalului Judeţean a pierdut opt medici, iar funcţionarea ei este asigurată în urma unui contract cu o firmă privată, ai cărei medici acoperă gărzile necesare. „Toate spitalele au probleme cu medicii, crema specialiştilor a plecat prin Franţa, Belgia, ori la clinici private. Scoatem posturile la concurs şi nu se prezintă nimeni", spune managerul spitalului judeţean. Problema acută de personal de la secţia de radiologie ar fi putut avea efecte şi în declasificarea spitalului, ceea ce ducea la reducerea alocărilor bugetare.

„La orice problemă trebuie găsite soluţii şi nu riscam să se desfiinţeze secţia, găseam o variantă, aşa cum s-a găsit şi pentru asigurarea gărzilor la secţia ATI a spitalului din Vaslui, unde şi noi am ajutat cu personal", a mai spus managerul Lucian Ciobotaru.

Medic cu experienţă

Doctorul Sorin Ciobanu este medic specialist radiolog şi lucrează de peste 30 de ani în spitalele din judeţ. Debutul în cariera sa l-a avut în comuna Războieni, unde medicul Sorin Ciobanu a adus în 1979 primul aparat Roentgen pentru radioscopii pulmonare şi gastrice. A fost primul medic din Neamţ, şi al doilea din zona Moldovei care a făcut în 1985 o endoscopie digestivă, iar un an mai târziu a început ecografiile abdominale în Neamţ. În urmă cu doi ani, a mai avut o tentativă să părăsească spitalul judeţean pentru un loc de muncă în Franţa.

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite