Piatra, staţiunea fără zonă de promenadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima zonă rezervată pietonilor ar putea fi strada Piaţa 22 Decembrie
Prima zonă rezervată pietonilor ar putea fi strada Piaţa 22 Decembrie

Deşi a fost declarat oficial regiune turistică, oraşul de sub Pietricica n-are o stradă pentru cei care vor să-l străbată la pas. Oaspeţii găsesc un oraş rezervat exclusiv şoferilor, fără nicio zonă pietonală, aşa cum au, de exemplu Braşovul sau Clujul.

Amplasată într-un cadru natural pitoresc, Piatra Neamţ oferă numeroase artere care merită străbătute la pas şi nicidecum din goana unui vehicul motorizat. „Ar fi o idee bună ca pe o stradă din oraş să nu circule deloc maşinile, iar pietonii să meargă nestingheriţi“, e de părere pensionara Mariana Ciubotaru. Părerea ei este împărtăşită şi de alţi locuitori ai urbei, care nu au prea multe variante de plimbare fără grija maşinilor. „Dacă vreau să mă plimb fără să fiu deranjat de maşini, aleg aleile din Parcul Central sau zona de la ştrand“, spune inginerul Mihai Oprea.

Pietonal pe 22 Decembrie

Şefii administraţiei locale recunosc că un pietonal este necesar locuitorilor care mai au timp de promenadă, dar mai ales pentru turiştii pe care speră să-i atragă. Un astfel de proiect, ce ar trebui aplicat anul viitor, prevede închiderea circulaţiei rutiere pe strada Piaţa 22 Decembrie, care face legăturile între bulevardele Decebal cu Republicii. „Vor dispărea complet şi locurile de parcare de pe această stradă, care va fi dezvoltată din punct de vedere comercial“, spune viceprimarul Dragoş Chitic.

În prezent, artera de circulaţie este străjuită pe una din laturi de „blocurile nemţeşti“, printre cele mai vechi imobile din oraş, iar la parter sunt amenajate fosta baie comunală şi spaţii comerciale.

Una din străzile cele mai căutate de pietreni pentru o ieşire „la pas“ este cea care urcă spre vârful muntelui Cozla, de la Colibele Haiducilor spre terasa Gospodina.

Drumul amenajat cu piatră cubică din perioada interbelică, de fostul primar al urbei Nicu Albu, nu este închis circulaţiei maşinilor şi nici nu poate fi restricţionat în acest sens pentru că trebuie asigurată aprovizionarea comercială a spaţiilor de pe Cozla.

Planul de rezervă

O variantă de compromis propusă de şefii din primărie ar fi un pietonalul de caracter temporar, prevăzut a se înfiinţa pe strada Piaţa Ştefan cel Mare, vis-a-vis de Parcul Central. „Vrem să închidem în weekenduri strada pentru a organiza târguri tradiţionale pe diverse domenii“, a adăugat viceprimarul.

Ar fi frumos să avem o stradă cu magazine şi cafe-nele, pe unde să se plimbe lumea fără să se fereas-că de maşini, Florin Avarvarei, inginer.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite