Neamţ: Piatra Neamţ, oraşul-şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Piatra Neamţ, oraşul-şantier
Neamţ: Piatra Neamţ, oraşul-şantier

Oficialii societăţii beneficiare, Apa Serv, susţin că majoritatea punctelor de lucru vor fi închise în doar câteva zile.

Piatra Neamţ s-a transformat într-un uriaş şantier în ultimele zile. Pe aproape toate străzile din oraş se lucrează la extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare, printr-un program finanţat şi din bani europeni.
Reprezentanţii societăţii beneficiare, Apa Serv, au întocmit lista exactă a zonelor din municipiu afectate de lucrări.

„În cadrul proiectului «Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă potabilă, contorizare şi a staţiei de tratare a apei brute», se desfăşoară lucrări la subtraversarea râului Bistriţa, în cartierul Văleni, la Staţia de Pompare Florilor, Staţia de Pompare Bisericani, staţia de clorinare Vaduri, în Piaţa 22 Decembrie, pe străzile Valea Albă, Uranus, Baladei, Meteorului, Arcului, Bistriţei, la rezervoarele R1, R2, R3, R3’, R4, la montări de hidranţi pe străzile Ştefan cel Mare şi Fermelor“, a precizat Bianca Ivaşcă, purtător de cuvânt al Apa Serv.


22 de străzi săpate pentru canalizare


Lista cu străzile pe care au pus stăpânire muncitorii diferă în cazul lucrărilor de înlocuire a canalizării. „În cadrul programului «Extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare», se desfăşoară lucrări pe următoarele străzi: Ion Ionescu de la Brad, Petru Movilă, Molidului, Păstrăvului, Cetatea Neamţului, Mioriţei, Strămutaţi, General Dăscălescu, Petru Rareş, Bistriţei, 9 Mai-Dimitrie Leonida, Baltagului, Fermelor, Mihai Viteazu, Stamatin, Izvoare, Plăieşului, Muzeelor, Gheorghe Asachi, Brazilor“, a precizat Bianca Ivaşcă.


Gropi „resuscitate“ pentru avarii mai vechi


Unele canale acoperite sunt săpate de mai multe ori, din cauza apariţiei unor avarii ulterioare. Canalul săpat pe Strada Durăului a fost acoperit, apoi săpat din nou în cursul zilei de ieri. „Chiar astăzi am avut o intervenţie la o avarie produsă la magistrala de pe Strada Durăului“, a precizat ieri Gheorghiţă Zaharia, responsabil contract apă din cadrul Apa Serv.

Lucrările se întind până la mijlocul iernii
 Responsabilii Apa Serv spun că înlocuirea conductelor este programată să se încheie în câteva zile. „Într-o săptămână sperăm să terminăm partea de reţele pentru apă. Dacă plouă, termenul se decalează“, a precizat Gheorghiţă Zaharia. Responsabilul cu contractul pentru canalizare, Florin Comşa, este convins că se va lucra până în mijlocul iernii. „Pe 12 ianuarie 2010 este ultima zi de lucru. Pe măsură ce se termină lucrările, le predăm asfaltatorului, care este societatea Publiserv a Consiliului Local“, a precizat Florin Comşa.

Străzile din oraş, „acoperite“ cu şanţuri până la primăvară

Dacă nu vor exista condiţii meteorologice favorabile turnării asfaltului, cele mai multe dintre străzile din Piatra Neamţ vor rămâne cu canalele neacoperite până la primăvară. „Suprafaţa pe care se toarnă asfaltul trebuie să fie uscată. De asemenea, nu se poate lucra în condiţii de îngheţ. Mai mult, temperatura aerului trebuie să fie de minimum 15 grade Celsius“, a precizat Mariana Muscalu, responsabil în cadrul firmei Drupo SA, care administrează drumurile judeţene.
Parametrii în care se poate realiza o asfaltare bună sunt clari. „Mixtura asfaltică iese din staţie la 165-170 de grade Celsius. La aşternere trebuie să aibă plus 145 de grade, iar la compactare 110-135 de grade Celsius“, a precizat Mariana Muscalu. În cazul în care nu sunt respectate aceste temperaturi, asfaltul turnat va fi de proastă calitate. „Ar rezulta un asfalt cu suprafeţe poroase sau, la aşternere, nu poate fi asigurată o suprafaţă dreaptă“, a încheiat Mariana Muscalu.


Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite