Piatra Neamţ: A răposat fostul deţinut politic Neculai Popa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legionarul a fost încarcerat la Suceava, Piteşti, Gherla, Târgu Ocna şi Aiud, iar apoi a fost internat în lagărele de muncă de la Noua Culme şi Periprava. Timp de 15 ani, a cunoscut cele mai cumplite orori ale „reeducării“ comuniste.

Neculai Popa a murit azi dimineaţă, în casa lui din Piatra Neamţ.

Născut în martie 1925, în comuna Dragomireşti, Neculai Popa a fost arestat în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, pentru activităţi de uneltire împotriva regimului. Împreună cu alţi tineri din Frăţiile de Cruce, organizaţie a tineretului legionar, a organizat şi a participat la acţiuni prin care spera să contribuie la izgonirea comunismului din România. După două săptămâni petrecute la sediul Siguranţei din Piatra Neamţ, a fost transferat în închisoarea de la Suceava, unde, alături de alţi legionari, a fost bătut cu o cruzime inimaginabilă, a fost judecat de Tribunalul Militar şi condamnat. Cele mai grozave torturi au început însă după  transferul la închisoarea Piteşti, unde a fost supus experimentului „reeducării“. Au urmat închisorile Gherla, Târgu Ocna şi Aiud. Pentru o scurtă perioadă a fost eliberat, în 1957, dar apoi a fost din nou arestat şi internat în lagărele de muncă de la Noua Culme şi Periprava. A fost eliberat în 1964.

Mărturia calvarului prin care a trecut a fost consemnată în volumul autobiografic „Coborârea în iad“, care a fost publicat în mai multe ediţii.

În iunie 2007, a refuzat să fie propus pentru titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Piatra Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite